Телефон 64-373 за помоћ старачким домаћинствима

Апел настаријима да без потребе не излазе из својих кућа

Апел настаријима да без потребе не излазе из својих кућа

Старачка домаћинства и хронични болесници моћи ће да од уторка, 17. марта, на телефонски број 64-373 при општинској управи у Новој Вароши , пријаве шта им је потребно од хране и лекова, након чега ће волонтери то купити уместо њих и однети им на кућна врата. Телефонска линија ће бити отворена свакога дана, у времену од 8 до 20 часова.

Ово је само једна од мера коју је донео Општински штаб за ванредне ситуације у Новој Вароши, поводом одлуке државе да се на територији целе Србије уведе ванредно стање због епидемије короне. Из Штаба су апеловали на своје суграђане старије од 65 године, који су и најподложнији зарази, да без преке потребе не излазе из својих домова.

Мада је одлука о увођењу ванредног стања и ограничењу кретања „ризичним групама становништва“ донета синоћ, јутрос су улице у Новој Вароши биле пуне старијих житеља који су пожурили да се намире и обаве друге послове. Пред продавницама, апотекама и банкама формирали су се редови, а гужве је било и на градској пијаци, као и сваки други пазарни дан. Извештаји кажу да је слична ситуација  и у другим градовима у Србији.

Редови испред апотека

-Нема места паници. Мада је последњих дана повећана куповина, сви трговински објекти су добро снадбевени основним животним намерницама. Појачаће мо надзор на свим извориштима како не би дошло до прекида у снадбевању водом, а и све друге комуналне службе радиће нормално. Апелујемо на старије особе, као и на хроничне болеснике, да се придржавају препорука и одлука Владе Србије и Општинског штаба, и да свој боравак ван куће сведу на најмању могућу меру- каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је данас да пензионери и старији људи нису у довољној мери послушали апел власти да што више буду у својим кућама због чега је Влада одлучила да усвоји додатне мере, након што је закључено да је ситуација са грађанском дисциплином забрињавајућа. Она је најавила да ће о томе  разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

У Србији је потвршђено још седам случајева COVID 19,наводи се на званичном сајту Министасртва здравља, па укупан број оболелих сада износи 55.

Гужва на пијаци, као и сваког понедељка

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.