И Нова Варош део Српског ДНК пројекта

Пријава заинтересованих до 15. марта : Нова Варош

Пријава заинтересованих до 15. марта : Нова Варош

Друштво српских родословаца „Порекло“ спровешће у наредном периоду велико истраживање генетичког порекла Срба староседелаца са подручја Старе Рашке и Старог Влаха. Истраживање се спроводи у сарадњи са Биолошким факултетом из Београда, а тестираће се мештани Новог Пазара, Нове Вароши, Рашке, Сјенице, Пријепоља и Тутина у Републици Србији, као и општине Рудо у Републици Српској. Резултати ће бити уврштени у базу Српског ДНК пројекта и коришћени у изради будуће студије.

Из сваке општине тестираће се по 30 кандитата, тест је бесплатан, а сви заинтересовани из нововарошког краја треба да се до 15. марта пријаве на мејл luka.jelic@poreklo.rs, где ће добити детаљна упуства. На званичној интернет страници Друштва „Порекло“ (www.poreklo.rs) налази се списак од 130 фамилија из наше општине које су занимљиве истраживачима.

-У обзир долазе они кандидати који данас живе у општинама обухваћеним овим истраживањем, као и одсељени у првој генерацији, односно они којима је отац, носилац једног од наведених презимена, рођен на подручју Старе Рашке или Старог Влаха. Тестирају се искључиво мушкарци с обзиром да се ради о Y-ДНК тесту, то јест утврђивању прапорекла по мушкој линији- каже Јован Бојанић, један од покретача и уредника Српског ДНК пројекта.

Београдско Друштва српских родословаца ''Порекло'' недавно је привело крају вишегодишњи рад на студији о генетичком пореклу Срба са простора Старе Херцеговине, о чему ће ускоро бити објављена и књига.

-Како је урађен највећи део посла на Косову и Метохији, на чему смо такође претходне две године радили, дошао је на ред и простор Старе Рашке и Старог Влаха. Ови простори у нашој бази која броји преко 5000 Y-ДНК резултата нису најбоље покривени, мада уз Херцеговину, Црну Гору у модерним границама, Космет и Македонију представљају најбитнију област за разумевање етнографске и генетичке слике као и вишевековних миграција српског народа- каже Бојанић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.