Времеплов (24) : Бетон заробио хектаре

Промашај - зидине на улазу у Нову Варош из правца Ужица

Промашај - зидине на улазу у Нову Варош из правца Ужица

Чији су ово споменици, откад је овде гробље...? Шта то толике године штрчи у небо: је ли ово неко проклетство и баксуз локација, а зидине скамењени визионари...? Пролазећи магистралом кроз Нову Варош, изнад „скулптура“ од бетона и челика што зарастају у коров, ова и друга питања постављају намерници, а и млађе генерације Варошана или потоммци оних што долазе у стари завичај.

Иако стешњен међу брдима и у оскудици грађевинског земљишта, град под Златаром дозволио је такав луксуз – да му је четири хектара атрактивне локације, од раскрснице на Браношевцу до бензинске пумпе, већ 45 година заробљено бетоном?!

А све је почело средином седамдесетих година прошлог века: у време изградње ХЕ „Увац“ на Растокама започело је и подизање Спортског центра – са двораном, базеном, кугланом. Узалуд су многи Нововарошани указивали на мегаломанију, подсећајући тада да град нема довољно воде за пиће, а камоли за купање у базену, те да се бацају паре, да је то „велики залогај“ за чаршију...Други су, пак, тврдили да се та инвестиција може окончати само ако крене градња РХЕ „Бистрица“...


Радови прекинути по сили закона, остало ругло

Радови су прекинути по сили закона који је тада забрањивао непривредне инвестиције, а убрзо су настали спорови око оштећених кућа и испуцалих зидова изнад градилишта.

Окривљујући претходнике за промашаје, гарнитуре локалне власти, а једно време и део руководства Лимских ХЕ, „разбијали су главу“ шта ће са атрактивном локацијом, тражећи коме да увале црн колач у торбу. Несуђени Спортски центар наставио је да плива у пројектима, а локалне новине су ревносно бележиле: уочи једних избора довежен је и кран и даске, уз тобожњи наставак радова, али је убрзо постављен камен-темељац дворане код Гимназије. На почетку друге кампање , као мамац за инвеститоре, уложена су знатна средства у пројекат и каталоге за градњу хотела и спортских садржаја “да ти памет стане“... Онда је вршена препарцелизација, помињали се донатори, те да овде буде градска топлана и базен, па долазак турске фирме за производњу и промет текстила...

Предлози су тако трајали док се осуши мастило закључака и боја копир-апарата. Од хвалисања, пружање мимо губера и више пута мењане намене, у последње неколике радило се на челу куглане. Планери и актери су минулих месеци говорили “да ће сакрити бруку“, претварајући део објекта у пословни простор, који су мештани назвали „пластеник“. 

Мењана намена - предози трајали док се осуши мастило закључака

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.