Пецање на Увцу по старим ценама !

Лане се највише пецало на Увачком језеру

Лане се највише пецало на Увачком језеру

На водама у Специјалном резервату природе „Увац“ на којима је прошле године на пловак изловљено више од 15 тона рибе, ове ће се пецати по старим ценама. Годишња дозвола за све категорије је 5.000 динара и са њом се не може пецати на другим водама, а непромењена је и цена дневне и седмодневне дозволе, и она износи 1.000, односно 2.000 динара.

На Увачком, Златарском и Радоињском језеру прошле године је пецао 521 риболовац са годишњом дозволом, док је 407 њих имало једнодневну а 130 дозволу за седмодневи риболов.

-На жалост, све је мање оних који имају времена за дужи боравак на води, па је зато из године у годину све мање и продатих годишњих дозвола, али је зато знатно повећана продаја дневних и вишедневних дозвола. По овом питању нисмо изузетак, јер се исти тренд бележи на свим водама у Србији -каже Новак Пејовић, управник рибарског подручја Резервата „Увац“.

У водама овог дела Србије живе 24 рибље врсте, а прошле године се највише пецало на Увачком језеру. Према подацима рибочуварске службе „Резервата Увац“ спортски риболовци су на три језера упецали укупно 15.250 килограма рибе. Највише скобаља - 8.299 килограма, а добро су „радили“ и клен, смуђ, шаран, плотица, мрена, златовка... Упецано је и стотинак примерака сома, од којих је најтежи вагао 25 килограма.

-Резултати неколико последњих мориторинга које ради Институт за мултидисциплинарна истраживања из Београда, показују константно повећање рибљег фонда у свим водама. Оживела је и река Вапа на Пештеру где је до пре пет, шест година било забринајвајуће стање због загађења-каже Пејовић.  

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.