Нови погон конфекције, посао за 46 жена

Плата до 38.000 динара: из погона

Плата до 38.000 динара: из погона

Локално предузеће ЛИНК д.о.о. отвориће 1. априла и званично текстилни погон у Новој Вароши у коме ће се запослити педесетак жена. Оне ће бити ангажоване на пословима услужног шивења радне одеће чији је пласман на европско тржиште обезбезбедила партнерска компанија „Трендтекс“ из Пријепоља.

Модерни погон површине од око 130 квадратних метара налази се у Улици Николе Тесле 3. У нове шиваће машине и осталу опрему инвеститор је уложио преко 3.000.000 динара, а 46 жена различите старосне и образовне структуре прошле су одговарајућу обуку или већ имају кројачког искуства.

-Конфекцијску производњу покрећемо у сарадњи са партнерима који су већ преко две деценије успешни у овом послу. Са њима смо склопили уговор на две године, са бизнис планом да у прва три месеца одрадимо лон послове на 11.200 одевних јединица. Реч је углавном о медицинским прслуцима, мантилима, панталонама и блузама, а у мањој мери биће заступљено шивење кухињских кецеља и крпа – каже за „Варошке новине“ Данило Пауновић, директор ЛИНК-а.

Он истиче да ће се производња одвијати у две смене и у законски прописаним условима рада.

–Запослене ће бити уредно пријављене, а редовну месечну зараду добијаће по учинку и у зависности од остваривања норме. Зараде неће бити мање од минималне, а ни веће од око 38.000 динара – додаје Пауновић.

Уколико старт буде успешан, а планирана динамика испоруке робе поштована, пословодство ЛИНК-а у перспективи очекује повећање обима производње искључиво извозно орјентисане. То ће, кажу, захтевати проширење капацитета и отварање нових радних места. Значајно је и то што ће она бити резервисана за припаднице женског пола које теже долазе до посла, дуже чекају на запослење и предњаче на подугачкој евиденцији локалног тржишта рада.

-Данас је наћи посао привилегија. Утолико сам задовољнија што ћу од првог имати радно место и редовна примања. Услови рада су нам одлични, машине нове, полако се уходавамо. Неке од жена већ имају шнајдерског искуства, има и пар нас које смо занат испекле у сличним погонима у Сјеници, али сада ће нам бити лакше јер радимо у свом граду и за послодавце који су наши суграђани – каже Нада Лојаничић (41), једна од педесетак нових успосленица Линка, фирме која, иначе, у протеклих десетак година успешно пословала у области кабловске телевизије, угоститељства и туризма.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.