Др Бранко Поповић : Остајемо при Здравственом центру Ужице

У фебруару измена спорне уредбе: Дом здравља у Новој Вароши

У фебруару измена спорне уредбе: Дом здравља у Новој Вароши

Уредбом Владе Србије о плану мреже здравствених установа, која је данас ступила на снагу, предвиђено је оснивање и Здравственог центра Пријепоље под чијим окриљем би се нашли и домови здравља у Новој Вароши и Сјеници. Овакво решење по којем се нововарошка и сјеничка здравствена установа издвајају из система Здравственог центра  Ужице у оквиру којег стабилно функционишу већ пуне три деценије, и припајају некој новој организационој јединици, изазвала је незадовољство у поменутим домовима здравља, општинским руководствима, као и међу посланицима републичког парламента из овог дела Србије. Затражена је хитна измена дела Уредбе, а у интересу грађана односно пацијената са подручја златарског и пештерског краја.

-Од Министарства здравља затражили смо да нововарошки и сјенички дом здравља, као и њихова истурена одељења Опште болнице Ужице са по 30 постеља остану део досадашњег здравственог система са седиштем у Ужицу. Већ 30 година смо у саставу ужичког здравственог центра, као такви стабилно функционишемо и сматрамо да не постоји ни један оправдани разлог да се мења нешто што је у најбољем интересу грађана односно здравствене заштите становништва – каже за “Варошке новине” директор нововарошког Дома здравља др Бранко Поповић, који је и као народни посланик, заједно са колегом Крстом Јањушевићем одмах реаговао на информацију о потенцијалном припајању будућем Здравственом центру Пријепоље, а у склопу којег би поред Нове Вароши и Сјенице радиле и пријепољске здравствене установе – Дом здравља и Општа болница са капацитетом од 170 постеља.

Др Поповић напомиње да се досадашње функционисање под окриљем Здравственог центра Ужице показало као најбоље решење и оптимално у смислу организације рада, санитетског транспорта пацијената, њиховог упућивања на даље лечење односно хоспитализацију у Ужице или веће здравствене центре.

-Географски, културолошки и историјски разлози односно критеријуми су више него довољни да се не мења постојећи облик пружања здраствене заштите житељима ове две општине – категоричан је народни посланик из Нове Вароши .

Др Поповић додаје да нема ништа против оснивања самосталног пријепољског здравственог центра (који Пријепољци траже већ годинама уназад), али да је непотребно ризиковати да се променама евентуално наруши досадашњи систем здравствене заштите становништва златарског краја.

-Директор Дома здравља у Сјеници Алтан Хамидовић и ја смо већ обавили разговор са надлежнима у Министарству здравља, предочили им све добре стране и предности садашњег функционисања при Здравственом центру Ужице и добили чврста уверавања да ће на седници Владе Србије у фебруару бити измењена Уредба о плану мреже здравствених установа која се односи на Нову Варош и Сјеницу.То значи да ће наши домови здравља са болничким одељењима остати део система ужичког здравственог центра и да нема потребе да се грађани брину да би квалитет здравствене заштите на овом подручју могао бити угрожен – наглашава др Бранко Поповић. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.