Заказана хитна седница Скупштине општине Нова Варош !

Одустају од зајма за топлану: СО Нова Варош

Одустају од зајма за топлану: СО Нова Варош

На седници Скупштине општине Нова Варош која је заказана за среду 29. јануара по хитном поступку, одборници ће гласати о предлогу да се одустане од зајма за градњу централне градске топлане на биомасу. Седница са само овом тачком дневног реда заказана је на захтев председника општине Радосава Васиљевића, који сматра да је зајам у износу од 2.979.000 евра у овом тренутку прескуп за „Енергију Златар НВ“ и нашу општину.

Уколико се одборници сагласе са предлогом, ван снаге ће бити стављена одлука Скупштине општине од 26. децембра прошле године којом је на предлог Надзорног одбора "Енергије Златар НВ" дата сагласност овом предузећу за учешће у „Програму подстицања обновљиве енергије : Развој тржишта биомасе у Републици Србији“, а који се финансира из зајма који је Немачка развојна банка одобрила нашој земљи. План је био да се зајам у износу од 2.970.000 евра који би из ових средстава био одобрен „Енергији НВ Златар“ искористи за градњу централне градске топлане на биомасу, као и за реконструкцију градске топловодне мреже. Зајем би се враћао у 36 рата, до средине 2039. године. Износ полугодишње рате ( сваког 31. јануара и 31. јула) је  82.750 евра, што је према мишљењу челника локалне самоуправе, превелик залогај за нашу општину.

Према плану, градња топлане требала је да почне идуће године на простору бивше „Радникове“ радионице испод „Слоге“.

-Обзиром да одборницима Скупштине општине није био достављен Уговор на разматрање, сматрамо да су одредбе трилатералног уговора неповољне и да исте  ’Енергија Златар НВ’ није у могућности да испуни. Из тог разлога и подносим захтев за одржавање седнице Скупштине општине по хитности, како би одборници размотрили Уговор и евентуално усвојили предлог одлуке о стављању ван снаге Одлуке од 26. 12. 2019. године- каже се у захтеву председника општине Радосава Васиљевића за сазивање хитне седнице Скупштине општине Нова Варош.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.