Времеплов (22) : Ласте возиле јапију

Сплав на Златарском језеру - најјефтинији превоз

Сплав на Златарском језеру - најјефтинији превоз

Некада су на таласима Увца до Кокиног Брода јездили балвани, отиснути са Гујаничке Мале, Метаљке, Пуљака, из Босања и Смудинога. Дрвосече су пратиле трупце чамовине низ брзаке реке, да не закују у теснацима и окукама...

Кад је брана преградила реку мештани су језеро прелазили керепима – сплавовима од дрвених облица (за чијим фотографијама аутор ових редова одавно трага), а започело је и довијање да се, уз извлачење јапије до камиона и обилазних путева – сплавовима и јефтинијим превозом низ Златарско језеро стигне до купаца у Броду.

– У заливе језера се отискују оборена стабла. За два сата скујем у троугао 20 кубика грађе. Сплав мора да има шпиц, као кад ласта лети, који ће да сече воду и да га лакше гура чамац. Најбоље је кренути предвече, кад је ветар савезник, дувајући у леђа. Са „Томосовом“ четворком стигне се од ушћа Тисовице за четири-пет сати – причао ми је својевремено Велибор Радмиловић, звани Дида, из Ојковице.

Овај „језерски вук“, спретан у сечи оморика и кресању вржина и у води, а богме вичан и риболову, каже да је посао сплавара скопчан са пуно опасности и ризика. Зна магла, подсећао је , да стисне к'о тесто, да се не види обала, па је једном сатима путовао од Гујаничке Мале, пролезећи неколико пута испод висећег моста на Пуљцима. Другом приликом је упао у воду и једва стигао до куће, а да би скинуо залеђене панталоне – морао је да их расече?!


Огревно дрво до брода "Увац" стизало гумарабом

У Кокин Брод су стизали и сплавови обловине од по стотину кубика, које је вукао брод „Увац“. Сплав се скивао тако што би се 7-8 трупаца „осмице“ везивало у трапез уз помоћ ланаца и кланфи и у тај простор убацивали балвани. У овом случају, кажу, нема ексера и бојазни да се на стругарама иступе или поломе зуби тестера.

Сплавови јапије су отишли у приче кад је на обалама језера понестало младости и снаге, а посао дрвосечама и власницима шума олакшале сајле чекрка и десетки, као и просецање шумских путева. Стотине кубика огревног дрвета из Босања и Смудинога довлачени су натоварени на тракторске приколице и дереглију брода „Увац“.

Припреме за транспорт обловине воденим путем

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.