Дом здравља лане добио опрему вредну 16 милиона динара

Опремљена и стоматолошка ординација

Опремљена и стоматолошка ординација

Министарство здравља, локална самоуправа и донатори су током прошле године у нововарошко здравство уложили близу 16.000.000 динара. Реч је углавном о набавци савремене медицинске опреме захваљујући којој је унапређен рад свих служби у Дому здравља и на знатно виши ниво подигнут квалитет здравствене заштите становништа златарског краја – истиче директор овдашњег Дома здравља др Бранко Поповић, који је за „Варошке новине“ сумирао резултате рада у 2019-тој и најавио бројне активности и у овој години.

Поповић наглашава да су држава и општина подједнако препознали важност унапређења рада у локалној здравственој установи нарочито у сегменту занављања медицинске апаратуре и возила.  

-У последњих годину и по дана посебно смо интезивирали процес опремања службе за здравствену заштиту жена. Инвестициони циклус у модернизацију гинекологије заокружили смо крајем децембра када је набављен дигитални видео-колпоскоп , вредан око 720.000 динара. Овај апарат је, између осталог, веома важан у превенцији односно раном откивању и дијагностици малигних обољења код припадница нежнијег пола – каже др Поповић и додаје да су у оквиру ове последње „транше“ помоћи Дому здравља купљене и две турбине са лед рефлекторима за стоматолошку службу, која је лане, захваљујући средствима ресорног Министарства такође комплетно опремљена.

Нова апаратура стигла је пред Нову годину и у службу за здравствену заштиту деце и омладине. Педијатрија је тако добила савремене дигиталне ваге за бебе са дужиномером, као и неколико апарата за мерење крвног притиска.

За потребе службе за физикалну медицину набављена је додатна апаратура за ултразвучну терапију, у хитну помоћ стигла су за потребе пацијената нова инвалидна колица и мобилни терапијски сталак, док су болничка одељења зановљена са новим ходалицама, мерачима притиска, наткаснама...

-Ова последња у низу донација укупно је вредна око 1,2 милиона динара, а средства су издвојена из општинског буџета. Локална самоуправа је, иначе, током прошле године у нововарошко здравство инвестирала око пет милиона динара – додаје др Поповић. Он истиче да су рад локалне здравствене установе подржали и други дародавци и друштвено одговорне компаније. –Посебну захвалност дугујемо пријепољском „ЕС комерцу“ и власницима Есаду и Сенаду Јусовићу који су за потребе болничког одељења обезбедили 15 најсавременијих електро-дигиталних кревета. Донација је вредна преко 40.000 евра. Захвални смо и београдској фондацији „Никола Спасић“ која је донирала део опреме за физијатрију, као и хуманитарној организацији „Стара Рашка“ која нам је поклонила два ЛЦД телевизора – каже директор нововарошког Дома здравља.

Иначе, осим улагања у медицинску апаратуру, Министарство здравља и Општина Нова Варош су у прошлој години обезбебедили и око 4.000.000 динара за набавку два нова возила (путнички аутомобил марке „Дастер“ и специјализовани ауто са седам седишта за превоз пацијената на дијализу). Возни парк Дома здавља је за последњих седам година употпуњен са десетак нових возила и један је од најопремљених у окружењу.

-Инвестирано је и у изградњу нових паркинг места и редовно одржавање објеката, а до краја ове године очекујемо да ће држава финансијски подржати пројекат комплетне замене кровне конструкције, која кошта око 20.000.000 динара – наглашава др Бранко Поповић.

Комплетно модернизована служба гинекологије-нови видео-колпоскоп

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.