Раде Васиљевић: У пројекте уложено преко милијарду динара!

Ново лице градског трга

Ново лице градског трга

Домаћинско располагање народним парама, изузетна сарадња са државом и политичка стабилност резултирали су тиме да су у нововарошкој општини током прошле године реализовани пројекти вредни преко милијарду динара.Највише је урађено на пољу изградње инфраструктурних објеката и туризма, а најмање у области екологије – истиче председник општине Радосав Васиљевић, сумирајући за "Варошке новине" учинак локалне власти у прошлој години и најављујући приоритете за 2020.

Први човек града на падинама Златара каже да је власт испунила све што је обећала.

–Започели смо до сада незабележени инвестициони циклус који ће бити заокружен крајем ове године. Уз помоћ ресорних министарстава и донатора, градски Трг заблистао је у пуном сјају, завршени су радови на изградњи Пословног центра на Браношевцу и хидрантске мреже у Кокином Броду, а у току је комплетна реконструкција Основне школе, рехабилитација километар дугог пута ка туристичкој зони, изградња фудбалског терена на Златару, прве фазе радова на водоснабдевању божетићког краја... Постављено је око 30 километара новог асфалта у граду и по селима, а значајна средства уложена су и друге области: образовање 115 милиона динара, социјалну заштиту и бригу о породици и деци 47.000.000, спорт 22.000.000, културу 20.000.000, пољоприведу 13.500.000, мере активне политике запошљавања 8.500.000, здравство 5.000.000 – наглашава председник Васиљевић. Он истиче да су позитивни помаци видљиви нарочито у области туризма, јер се значајно улагало и у инфраструктуру и проширење ванпансионских садржаја.

Година градитељских подухвата; Радосав Раде Васиљевић

Председник , међутим, сматра да се готово ништа није урадило на заштити животне средине. Као општина претендујемо да заузмемо значајну позицију на туристичкој мапи Србији, а не решавамо питање отпада и дивљих депонија, упозорава Васиљевић и најављује : -Прво што ћемо урадити наредне године јесте да коначно запослимо еколошког инспектора, кога општина нема већ годинама уназад, активирамо рад Савета за заштиту животне средине и да помогнемо Комуналном предузећу да ојача своје капацитете и купимо им нових стотинак контејнера.

Раде Васиљевић грађанима у 2020-тој обећава наставак инвестиционе експанзије и реализацију следећих пројеката: изградњу кружног тока на Браношевцу, рехабилитацију Карађорђеве улице, друге фазе канализационе мреже у туристичкој зони на Златару, адаптацију спортских објеката уочи МОСИ у јулу ове године...

-Очекујемо и да ће бивши РХ Центар ускоро добити новог газду. Други круг лицитације отворен је пре петнаестак дана и надамо се да ће се коначно појавити инвеститор који ће након десет година скинути катанац са овог објекта – очекује председник нововарошке општине.

Он се у разговору за „Варошке новине“ осврнуо и на резултате недавног истраживања јавног мњења које је на територији општине Нова Варош спровео ЦЕСИД.

-Забрињава већинско мишљење грађана да је животни стандард у паду и да се, како кажу, лошије живи него у остатку државе. Узрок лежи у томе што заостајемо у привредном развоју и што су зараде у приватном сектору испод сваке границе достојанства. Покушавамо да издавањем у закуп простора у некадашњој индустријског зони у Кокином Броду подстакнемо инвеститоре да покрену производњу и отворе нова радна места, али то све тешко иде. Општини су везане руке када је реч о привредним активностима. Једина шанса је да поспешимо изградњу хотела, одмаралишта, апартмана, јер је можда то најбоља прилика да део наших грађана дође до посла на којем ће моћи да заради плату од које може пристојно да живи – сматра председник општине.

Васиљевић додаје да власт није аутистична ни на друге муке грађана и да су општински челници свесни и осталих горућих проблема, које покушавају да ублаже – и даље је висока стопа незапослености, увећава се број корисника социјалне помоћи, не стагнира одлив становништва,све је малобројнија ученичка популација...

Истраживање је, са друге стране показало, да поверење грађана у локалну власт и општинску администрацију није опало у односу на истраживачки циклус рађен пре две године.

-Према ЦЕСИД-овом истраживању грађани Нове Вароши највише верују у институцију председника општине, упркос бројним подметачинама, лажима, увредама и уценама којима сам изложен од стране појединих политичара и политиканата. Суграђани углавном препознају да је курс којим општина тренутно иде најисправнији, као и да сам се као човек на њеном кормилу одрекао свих привилегија, а лични интерес у потпуности подредио општем. Сазнање да потезе које повлачим у раду подржава 34 одсто житеља нашег краја су ми „ветар у леђа“ и велико признање, али и велика обавеза за још ангажованији рад– каже председник Раде Васиљевић.

Првог човека општине охрабрује и податак у истраживању да грађани у високом проценту верују локалним медијима, посебно нашем листу, али и обесхрабрује чињеница да најмање верују политичким странкама и невладином сектору.

–Нововарошани имају савршену перцепцију политике. Доста им је странчарења и јалових расправа. Део локалне јавности тврди да је власт одговорна што су односи позиције и опозиције никад лошији. Не мислим тако. Као председник општине сам опозиционим лидерима пружио руку сарадње, предлажући им да радимо заједно у интересу грађана, а за узврат сам добио увреде и понижавања. Напустили су локални парламент и одлучили се за политичку борбу на улици. Зато више не желим да губим време коментаришући њихове политичке и сваке друге потезе – категоричан је председник општине.

НА ИЗБОРЕ СА СНС: Раде Васиљевић као лидер Групе грађана „Нови људи за Нову Варош“ нема дилеме како ће се ова политичка опција прегруписати у предвечерје локалних избора.

-Није тајна да смо се одлучили за предизборну коалицију са партнерима из Српске напредне странке. Нема разлога ни потребе мењати тим који добро ради. Закопали смо „ратне секире“ из прошлости и личне и страначке интересе и једни и други подредили општем добру. Како ће кадровски изгледати највероватније заједничка изборна листа, о томе још нисмо разговарали, али сам сигуран да ће то бити добитна „комбинација“. Очекујем убедљиву победу обзиром на досада постигнуте резултате у раду – наглашава председник Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.