Уз подршку Општине, уче основце старим занатима !

Обука у ткању за ученике ОШ

Обука у ткању за ученике ОШ "Живко Љујић"

Нововарошко удружење жена „Стари занати за ново доба“ приводи крају реализацију још једне пројектне активности. Реч је о програму под називом „Стари занати – љубав која траје“, који са око 300.000 динара финасира Општина Нова Варош.

Пројектом је, између осталог, предвиђена и обука ученика трећег разреда градске Основне школе у основама ткања, плетења, хеклања и веза, коју су и жене из удружења и млађани основци, као и њихове учитељице, прихватили са одушевљењем .

-Радује нас чињеница да су малишани заинтересовани да се ближе упознају са процесом израде народних рукотворина, како девојчице, тако и дечаци. Наша жеља је да им пренесемо све што знамо и укажемо на значај неговања традиције. Учимо их да се традиционалне вредности могу одлично уклопити у савремено доба, што показујемо на примерима наших производа –одевних и украсних предмета, које комбинујемо са модерним дизајном – каже Бранкица Ратковић, председница Удружења „Стари занати за ново доба“ .


Подстицај женском предузетништву: Маријана Ђокић

У локалној самоуправи су изузетно задовољни на који начин се спроводи овај пројекат.

-Општина је програм подржала путем конкурса кроз пројектно суфинансирање. Са циљем неговања нематеријалног културног наслеђа, очувања старих заната односно традиционалних ручних радова, које ове вредне и креативне жене из Удружења израђују са пуно љубави и ентузијазма – истиче помоћница председника општине Маријана Ђокић, шефица општинског Одељења за привреду и локални економски развој и наглашава : -Препознали смо значај пројекта и у томе што се њиме успоставља ближа сарадња међу различитим генерацијама, као и да се на прави начин кроз интеракцију ојачава спона између цивилног сектора и општине. Сви заједно имамо заједнички циљ да се жене са овог подручја економски ојачају.

Зато ће локална самоуправа и убудуће, како најављује Ђокић, подржати сваки пројекат којим се подстиче женско предузетништво у селу и граду, као и негује и чува богата културна баштина.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.