Основци из Нове Вароши, позитиван пример еко-активиза

Једна од еколошких акција ђака ОШ

Једна од еколошких акција ђака ОШ "живко Љујић"

У Новој Вароши се на прстима једне руке могу пребројати институције и невладине организације у чијем је фокусу брига о заштити животне средине. Најсветлији пример еко-активизма је Еколошка секција ОШ”Живко Љујић“, која је у протекле две и више деценије лидер у организовању и спровођењу различитих акција и програма на пољу екологије. Ови млађани чувари животне средине за своје идеје, иницијативе и активности углавном не наилазе на подршку локалне заједнице, али их такав игнорантски однос не спречава да чувају окружење и живе у складу са природом.

Еколошка секција, коју са пуно љубави и ентузијазма десетак година уназад води професорка биологије и екологије Јована Думић, броји тридесетак активних чланова, углавном девојчица узраста од петог до осмог разреда. Састају се више пута седмично, осмишљавајући нове активности и креирајући краткорочне односно дугорочне планове. Ова скупина вредних еко-активиста може се похвалити дугачком листом реализованих акција: чишћења школског дворишта и ближе околине, садње цвећа и зеленила, уређења пешачких стаза у туристичкој зони Златара, организовања изложби од рециклираних материјала, бројних еко-манифестација у школи и граду, Сајма здраве хране, ликовних и литерарних конкурса на тему екологије...У обавезни календар активности спадају и обележавања дана вода, шума, заштите животне средине, планете Земље, чистог ваздуха.

-Сваког пролећа испитујемо и квалитет воде и ваздуха на основу био-индикатора, чиме стечено знање у школи покушавамо да применимо у пракси. Нарочито нам је занимљиво када правимо годишњи катастар загађивача у нашем граду. Као највеће загађиваче „таргетирали“ смо пилане, пелетаре, индивидуална ложишта и градску топлану – кажу млади еколози уз оцену да је људска врста највећи непријатељ природе, а да човек својом немарношћу и неодговорним поступцима и односом према окружењу све више угрожава планету Земљу.


Кроје планове за будуће активности - чланови секције и професорка Думић

Професорка Јована Думић свој рад са децом и члановима Еколошке секције базира на томе да им пренесе љубав према екологији и укаже им на значај очувања животног окружења.

-То се не ради само причом, већ одласком и провођењем времена у природи. Само тако ће деца добити јасну слику које су предности заштите животне средине, али и негативни ефекти загађивача и људског немара по околину – наглашава професорка Јована и истиче: -Имам привилегију да радим са децом јер је рани узраст најважнији за формирање еколошке свести. На правилан развој еколошке свести код младих највише утичу породица и школа, али и институције својим сталним и усмеравајућим деловањем. Та копча породице, образовне установе, институција и медија у области екологије је изузетно слабашна и зато би јачање те споне требало да буде примарни циљ свих нас заједно.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.