Владика Филарет одселио из милешевске епархије

У милешевској епархији од 1999: Умировљени Епископ Филарет

У милешевској епархији од 1999: Умировљени Епископ Филарет

 Умировљени Епископ милешевски Филарет отпутовао је из манастира Дубница у Божетићима у коме је боравио у последње две године , и трајно напустио простор Епархије милешевске на чијем се челу налазио до марта 2015. када је смењен. Како се незванично сазнаје, он је по одобрењу владике банатског Никанора за ново боравиште одабрао манастир Свете Тројице у Кикинди.

Према извештају који је игуман Теофил, настојатељ манастира Дубница, поднео надлежном Епископу милешевском Атанасију, умировљени Епископ Филарет је из Дубнице отпутовао 16. децембра у раним јутарњим часовима, тачно две године након што је стигао у ову светињу. Како је саопштено, својим oдласком из манастира Свете Тројице у Божетићима Епископ Филарет је извршио одлуку Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве са његовог мајског заседања 2019. године.

-Подсећамо да је умировљени Епископ Филарет, сагласно договору постигнутом између њега, Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и Епископа милешевског Атанасија, од 16. децембра 2017. године па до истога датума ове године у статусу заслужног и уваженог госта, боравио у манастиру Свете Тројице у Дубници. Међутим, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве који увек тежи ка савршеним и најбољим решењима, због чега одлуке Архијерејских сабора изражавају заједнички и најмудрији глас Цркве, на свом мајском заседању 2019. године, разматрајући и ову тему, закључио је да би било боље и целисходније решење овог питања ако би умировљени Епископ Филарет боравио изван простора Епархије милешевске, и зато је Свети Архијерејски Сабор донео такву одлуку- саопштено је из Кабинета Епископа милешевског Атанасија.

За Епископа милешевског Филарет је изабран 1999, а смењен је 16 година касније одлуком Светог Архијерејског Синода коју је касније потврдио Сабор СПЦ. Након смене, владика Филарет је краће време боравио у манастиру на Воденој пољани на Златару, а затим у Београду. Убрзо након доласка у Дубницу, он се сукобио са епископом Атанасијом, а у више наврата се и хвалио како ће бити рехабилитован.

Подсећања ради, за време док је Филарет био епископ, у епархији милешевској је саграђено или обновљено тридесетак цркава и 14 манастира, међу којима и манастир Дубница у Божетићима.


Садашњи и бивши: Атанасије и Филарет у Дубници 16. децембра 2017.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.