Комунално: Снег сви да чисте испред својих врата

Чешћење снега са  кућа обавеза власника

Чешћење снега са кућа обавеза власника

Сезона зимског одржавања путева почела је 15. новембра, а из Комуналног предузеће „3. септембар“ подсећају да је обавеза правних и физичких лица и скупштина станара да чисте снег и лед са јавних површина које користе, као и са кровова зграда уколико представљају опасност за пролазнике.

Општина Нова Варош поверила је комуналцима посао на зимском одржавању 19,62 километра градских улица, као и 4.420 квадрата паркинг простора. Комунално предузеће стараће се и о проходности на 35 километара општинских путева првог реда према Дрмановићима, Акмачићима, Божетићима, Штиткову и бившем РХ Центру „Златар“.

Обавештење Комуналног предузећа „3. септембар“ упућено грађанима тим поводом преносимо у целости:

* * *
Комунално предузеће обавештава предузећа, установе, друга правна лица и предузетнике, као и физичка лица, да су дужни да се старају о уклањању снега и леда са површина које користе, са крова зграда ако представљају опасност за пролазнике и саму зграду, као и са јавних површина које су у непосредној функционалној вези са површином коју користе (тротоар, паркинг простори, стазе за прилаз објекту и др.) и да их у случају поледице, посипају одговарајућим материјалом од коловоза до објекта у коме се пословни простор налази. Обавезе се односе и на скупштине стамбених зграда, односно власнике или закупце станова и породичних зграда или кућа (Сходно одредбама чл. 15, 16 и 17. Одлуке о општем уређењу, чистоћи и комуналној хигијени на територији општине Нова Варош).

Чишћење и уклањање снега са јавних површина мора се започети истовремено са почетком падавина, а исте морају бити очишћене у року од 24 часа, по престанку падавина. Обавезе трају сваког дана у зимском периоду.

Снег и лед са тротоара и других јавних површина скупља се на ивици тротоара тако да не омета пролаз пешака. Није дозвољено снег и лед са тротоара, из дворишта и сл. бацати на коловоз.

При уклањању снега и леда са кровова зграда пролазници морају да буду упозорени, ваздушне инсталације и водови сачувани од оштећења, олуци и сливници да се не затрпавају.

Када није могуће уклањање снега и леда са кровова зграда лица су дужна да благовремено поставе физичке препреке ради безбедности пролазника и одговарајуће ознаке упозорења и опасности од обрушавања снега и леда са кровова.

За непоштовање одредаба наведене одлуке, законом су прописане казнене одредбе.

У том смислу вас обавештавамо да ће се свака злоупотреба санкционисати на происан начин, каже се у обавештењу Комуналног предузећа „3. септембар“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.