У Новој Вароши се рађа више беба

Значајна помоћ општине: Са једне од Пузијада

Значајна помоћ општине: Са једне од Пузијада

Локална самоуправа већ деценију уназад из општинске касе издваја значајна финансијска средста за подстицај рађања беба. Годишњи буџет за новчане накнаде за новорођенчад и незапослене породиље премаши цифру од око 26 милиона динара, што је знатно више него што општине у окружењу издвајају за борбу против „беле куге“. Али, ипак, недовољно да се зауставе негативни трендови због којих се налазимо у групи од пет општина у Србији са најнижом стопом наталитета. И поред финансирања различитих програма на овом пољу у златарском крају се и даље више умире него што се чује плач беба. Охрабрује , међутим, податак да је до средине новембра ове године рођено 103 девојчица и дечака – за око 15 одсто више него у истом периоду 2018-те.

Према подацима општинске службе за бригу о деци и породици, висина новчаних накнада за подстицај наталитета је више него дуплирана у односу на период од пре седам година. Тако су до средине новембра 2019-те новорођенчад и незапослене породиље из општинске касе добиле укупно 23,3 милиона динара, а у, рецимо, 2013-тој – 9,4 милиона динара.

Новчана накнада за прворођену бебу износи 100.000 динара, за друго дете 200.000, треће 300.000, четврто 400.000, пето и свако наредно 500.000. Незапослене породиље за прво дете могу да рачунају на месечни новчани подстицај од 12.000 динара, друго 15.000, треће 18.000, четврто 21.000, пето и свако следеће 24.000.

-Од 103 рођених беба до 25.новембра ове године, 53 су девојчице, док је 50 дечака. За разлику од лане када је било два пута више беба мушког пола. Трећина новорођенчади има пребивалиште на сеоском подручју. Статистика показује и да је у протеклих 11 месеци највише било прворођених беба (39), а најмање петорођених (једно) –каже за „Варошке новине“ Данијела Топаловић из општинске службе дечје заштите.

Према подацима ове надлежне службе, у последње три године забележен је тренд рађања око и нешто преко 100 беба у златарском крају. За разлику од периода између 2010. до 2015. када се једва „добацивала“ бројка од око 80 беба.

У локалној самоуправи су свесни чињенице да нешто повољнија статистика у броју рођене деце, ипак, није дугорочан показатељ да роде ређе носе катанце. Али истичу и да њихова интерна аналитика показује да су висока буџетска давања и остале активности на овом пољу утицале на ублажавање проблема у сегменту популационе политике на локалу.

-Значајније ефекте подстицајних мера наталитета очекујемо тек у наредном периоду. То је дугорочан процес који смо као локална самоуправа покренули међу првима у Србији. Позитивних помака, ипак, има. О томе сведочи и податак да се током 2010.године у свега педесетак кућа на територији општине чуо плач беба, док се у последње три године рађа преко 100 дечака и девојчица. Ни овом статистиком не можемо бити задовољни, јер годишње дупло више људи умире него што се роди, али као општина чинимо све до ублажимо тешку ситуацију са којом се, иначе, суочавају и много веће средине од наше. Само би требало сви заједно да се запитамо каква би тек статистика била да из локалног буџета не издвајамо овако значајна средства за мере популационе политике – наглашава Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош, и најављује да је планом буџета за 2020-ту предвиђено око 26.000.000 динара за мере подстицаја наталитета.

Општина ће за решавање проблема у овој области закуцати и на врата Владине Канцеларије за демографију и популациону политику.

-Аплицираћемо са пројектом на конкурсу који би требало да буде расписан крајем марта наредне године. У фокусу ће овог пута највероватније бити тема побољшања услова за младе брачне парове у селу или граду, као и унапређење квалитета услуга – најављује помоћница председника општине Маријана Ђокић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.