Добрила настрадала у кањону Увца, недалеко од родног гнезда

Попут филмске диве.- Добрила позира пред камерама

Попут филмске диве.- Добрила позира пред камерама

Чувари из Специјалног резервата природе „Увац“ пронашли су јуче мртву младу женку белоглавог супа, недалеко од места где се излегла. Тиме је трагично окнчана дводневна потрага за Добрилом, како се звала птица која је имала кратак али буран живот као из добре филмске приче.

Добрила је била иначе један од укупно четири орла лешинара из овог резервата који се сателитски надзиру.

-Најпре смо пронашли сателитски одашиљач који јој је спао, а нешто касније и настрадалу Добрилу. Тело јој било заглављено између четири стабла граба у литицама Орловице, призор је био језив. Претпостављамо да је изгубила висину током лета, пала и остала заглављена међу гранама, недалеко од гнезде у коме је први пут и угледала овај свет- каже за ренџер Стево Радовановић, из предузећа „Резервата Увац“ које се стара о овом заштићеном природном добру.

Добрила се лане испилила у литицама кањона Увца, али је залутала на свом првом лету. Изгладнелу и повређену, у новембру прошле године пронашли су је мештани недалеко од турско-сиријске границе. Уз посредовање aмбасаде Турске у Београду након вишемесечног опоравка враћена је авионом у завичај, а о њој је том приликом снимљен и документарни филм. Добрила је добила име одмах по рођењу због своје питоме и умиљате нарави.

-По повратку из Турске провела је неколико месеци у волијери на привикавању, након чега је крајем маја ове године пуштена у природу. Страховали смо да се неће уклопити у своје природно станиште, јер је била изузетно питома, размажена и навикнута на људе. Међутим она су брзо осамосталила, често се појављивала на хранилишту у друштву других птица, а волела је да ноћи у непосредној близини родног гнезда. Имала је и један излет до Требевића, али се брзо вратила на Увац. Шта се дешавало последњих дана још увек не знамо- каже Новак Пејовић, шеф чуварске службе. 

Трагичан крај у литицама Орловице

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.