Пожари на све стране, повређене две особе

У последња  три дана било је чак 14 пожара (архивски снимак, фото: Р. Прелић)

У последња три дана било је чак 14 пожара (архивски снимак, фото: Р. Прелић)

У нововарошком крају у протекла три дана било је чак 14 пожара на отвореном, а две старије особе задобиле су лакше повреде приликом покушаја да угасе ватру. Из Општинског штаба за ванредне ситуације због тога апелују на мештане да приликом пролећних радова не пале ватру на отвореном, а надлежни упозоравају да ће против несавесних појединаца бити предузете све законом прописане мере.

Трава и ниско растиње горели су на преко 40 хектара. Ватра је на више локација стигла до викендица, кућа и индустријских објеката, али су ватрогасци брзом интервенцијом успели да је зауставе и да спрече штету већих размера

- Горело је у Рутошима, Дрмановићима, Челицама, Радоињи, Буковику, Комаранима, Радијевићима, Ојковици, Дражевићима и у Бурађи. У појединим селима било је и по више пожара, а у два наврата интервенисали смо и у граду– каже командир ватрогасне јединице у Новој Вароши Југослав Милетић.

У марту су забележена чак 23 пожара, а овако велики број пролећних пожара не памте ни најстарији ватрогасци. Сви пожари су се догодили у 4-5 дана, па су малобројне ватрогасне екипе често морале да јуре са паљевине на паљевину у дотрајалим камионима-цистернама и теренским возилима.

- Ово је огроман број пожара за ватрогасну јединицу наше формације. Све три екипе су готово даноноћно биле на терену. На жалост у селима су углавном остали стари, па ватрогасцима, осим виновника пожара, често нема ко да притекне у помоћ – каже Милетић.

Надлежни кажу да је ватра на свим локацијама букнула непажњом мештана током обављања пољопривредних радова. У опустелим селима све је више непокошених ливада и имања која зарастају у ниско растиње због чега ће опасност од пожара сваке године бити све већа.

-Законом о заштити од пожара, строго је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору, као и спаљивање биљних остатака. Такође, забрањено је ложење отворене ватре у шуми и ватре на удаљености до 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима у складу са прописаним мерама заштите од пожара- упозоравају у Општинском штабу за ванредне ситуације.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.