У Кокином Броду траже амбуланту за село

Нагриза је зуб времена: Зграда бивше поште

Нагриза је зуб времена: Зграда бивше поште

Стара зграда поште у Кокином Броду прети да се сруши под теретом небриге и времена, па су мештани покренули иницијативу да се она преруди у здравствену амбуланту која ће бити на услузи становницима села овога краја, све до Борове главе.

Објекат подигнут недалеко од четвороразредне школе у центру насеља , годинама је под кључем и нико га не одржава. Након што су шалтери пресељени у нову згару на раскрсници за Радоињу, „Пошта Србије“ је од старог објекта дигла руке, па он зараста у коров и шипраг.

-У овом јавном предузећу су нам рекли да више немају интерес да улажу у зграду и да би је радо уступили. Ради се о једноспратном објекту, површине око 60 квадрата. Грађен је почетком шездесетих година прошлог века и да би се преуредио у амбуланту нису потребна велика улагања. Према грубој процени око 1,5 милиона динара, јер објекат већ има прикључак за струју, воду и канализацију – каже мештанин Миле Дробњаковић.

Месна заједница Вранеша којој Кокин Брод припада има око 300 становника. Након што је пре петнаестак година са фабриком затворена и амбуланта у кругу бивше „Инове“, они су принуђени да путују до 12 километара удаљеног Дома здравља у Новој Вароши како би се прегледали, примили ињекцију, извадили резултате...

-Међу житељима овог дела општине највише је пензионера, па нам је амбуланта преко потребна. Како је пре пар година затворена и амбуланта на Тавнику услуге амбуланте у Кокином Броду користили би и мештани Драглице, Негбине, Бурађе и дела Сеништа. Довољно је да у њој радним данима дежура медицинска сестра, а да лаборант и лекар долазе једном или два пута недељно- каже Дробњаковић.

У Кокином Броду планирају да на пролеће почну са акцијом на уређењу центра насеља, подигнутог уз магистралу за море. Овде је све више мештана који се баве издавањем соба туристима на Златарском језеру. Село има школу, пошту, пумпу, мотел, кафане, маркете, а ту је и индуструјска зона.

- Надамо се да ће село ускоро добити и здравствену амбуланту. Мада имамо обећање локалне самоуправе да ће помоћи, ствари никако да се помере с мртве тачке. Дом здравља има довољно квалитетних кадрова, а са „Поштом Србије“ лако би се решили имовински односи- каже Дробњаковић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.