Цвета градња на Златару, ар 5.000 евра

Ново туристичко насеље: Изнад магистрале, на прилазу скијалишту

Ново туристичко насеље: Изнад магистрале, на прилазу скијалишту

Ар плаца на Златару достигао је цену од 5.000 евра, а на атрактивним локацијама продаје се и за више. Градња цвета.Виле, апартмани и туристичка насеља подижу се на све стране, па ће ова све посећенија планина већ на пролеће у својој понуди имати нове, преко потребне смештајне капацитете.

Грађевинци кажу да одавно није било више посла. Незванично, ове године је започето више од 40 објеката, највише викендица и апартмана. Интересовање је, кажу, и веће, али на Бабића брду, који је и најзанимљивији инвеститорима, више скоро и да нема слободних парцела. Због велике потражње, порасла је и цена земљишта на другим локацијама, па се тренутно на Златару најјефтинији плацеви продају за 3.000 евра по ару, што је десетак пута скупље него пре само пар година.
Највише се гради у центу, око "Панораме"

-Двадесетак година се бавим овим послом и никада се до сада није оволико градило. Највише на простори око хотела „Панорама“ и према бившем Рехабилитационом центру „Златар“, мада викендаши полако откривају и друге делове планине која плени својом лепотом.О размерама градње говори и податак да се осим плацева, „сувим златом“ плаћају и мајстори, којих нема довољно, па су власници објеката често принуђени да радну снагу ангажују са стране. Последњи пут масовно се градило 2008. али знатно мање него сад- каже Мишко Чоловић, грађевински предузимач.

У срцу тирстичке зоне где су три хотела, тренутно се гради неколико вишеспратница са апартманима, а инвестиори кажу да продаја добро иде. Новио туристичко насеље ниче и нешто ближе граду, на падини изнад магистрале и приградског насеља Милановац. Овде је на прилазу скијалишту, већ подигнуто пет брвнара и постављени темељи за још толико.


Апартмани се зидају и на прилазу Скијалишту "Бријежђа"

Према проценама туристичких радника, на Златару тренутно недостаје више од хиљаду лежаја да би у сезони могли да изађу у сусрет свим захтевима туриста. Планина тренутно располаже са 1.500 лежаја, у хотелима и приватном смештају. Интересовање туриста је из године у годину све веће, па је за првих девет месеци ове године остварено више од 40.000 ноћења и то само у објектима који редовно пријављују своје госте.

-У последњих пар месеци категоризовали смо десетак нових објеката што је утицало и на повећање у броју ноћења, а биће их још. Порасла је и цена приватног смештаја, па су гости летос у просеку за кревет плаћали 10 евра. Златар, међутим, и даље има потребу за још једним дечјим одмаралиштем, а на планини немамо ни спа-центар без кога нема ни боље платежних гостију - каже директор Туристичке организације „Златар“ Бранко Пуцаревић.

У локалној самоуправи кажу да је план да се туристичка зона шири ка Воденој Пољани и засеоцима у подножју планине, у којима потенцијални инвеститори већ меркају хектаре погодне за градњу.

-На пролеће почињемо са изгардњом канализације у другој зони, која обухвата део Дрмановића уз магистралу и засеоке према Златару, чиме ће и овај део који је све занимљивији инвеститорима бити у потпуности опремљен инфраструктуром, што је један од предуслова. Трудимо се и да на друге начине олакшамо онима који хоће да овде уложе новац. Сада се брже и лакше долази до дозвола за градњу туристичких објеката, за разлику од неког ранијег периода када се на папире чекало годинама, а најбољи пример за то је дечје одмаралиште – каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Зида се и уз Хотел "Златарски златник"

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.