Угашен пожар у Белој Реци, горело на 20 хектара

Неприступачан терен: Гасили ватру напртњачама (Фото: Д. Спасојевић)

Неприступачан терен: Гасили ватру напртњачама (Фото: Д. Спасојевић)

Варогасци из Нове Вароши и Чајетине успели су синоћ да угасе пожар који је у протекла два дана буктао у Горњој Белој Реци, уз границу ове две општине.

На преко 20 хектара површине, од Страже према Равном Тору, гореле су непокошене ливаде, пашњаци и ниско растиње, а ватра је била захватила и део букове и чамове шуме. Пожар је претио да угрози и једно сеоско домаћинство, али је срећом све прошло без последица.

-Била су ангажована три ватрогасна возила. Међутим, како се ради о неприступачном и изузетно стрмом терену цистерне нису могле да приђу жаришту, па су ватрогасци пожар углавном гасили уз помоћ напртњача, што им је отежавало посао. Срећом спречили су да се пожар прошири на висове Муртенице, где је много непокошених и закоровљених ливада и пашњака - каже за „Варошке новине“ мештанин Десимир Спасојевић који је помагао у гашењу.

Пожар је у Горњој Белој Реци букнуо је у уторак по подне, а узрок је људски фактор. Како се незванично сазнаје, један од мештана је у близини куће запалио коров и трње како би наводно отерао змије, али се ватра отела контроли.

Надлежни због тога апелују на мештане да буду максимално опрезни током радова у шуми и у пољу.

-У ово доба године је у изобиљу горивог материјала, као што су непокошена трава, коров и опало лишће, па се јесењи пожари много теже гасе него пролећни. Због дугог сушног периода трава је сува и лако плане, а како су и ноћи топле и без росе, ватра се брзо шири - кажу ватрогасци.

Остало згариште: Падине Муртенице након пожара

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.