Прослава јубилеја СПЦ у милешевској епархији

Низ свечаности у три дана: Манастир Милешева

Низ свечаности у три дана: Манастир Милешева

Епархија милешевска ће од 25. до 27. октобра обележити 800 година самосталности Српске православне цркве, низом свечаности у Милешеви, Пријепољу, Прибојској бањи и Пљевљима.

Свечаности ће почети у петак 25. октобра, вечерњим богослужењем у манастиру Милешева које почиње у 17 сати, а настављено концертом Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Банички” који је исто вече у 19 сати у Дому културе у Пријепољу.

-Централни део прославе је у суботу 26. октобра. Божанска литургија је у девет часова у манастиру Милешева, а очекује се служење више архијереја СПЦ. Потом ће бити одржана свечана академија, а након ње чин освећења земљишта на коме ће бити изграђен милешевски Светосавски дом. По обичају, биће приређена трпеза љубави. Свечаност ће бити настављена у манастиру Светог Николе у Прибојској бањи где ће се у 17 сати служити празнично вечерње. Исте вечери у 19 сати у Прибоју почиње фестивал хорске музике на ком ће, међу бројним хоровима, учествовати и Прво певачко друштво из Београда- најавио је Епископ милешевски Атанасије.

На дан Свете Петке, у недељу 27. октобра, свечаност ће бити настављена у Пљевљима.

- У храму посвећеном Светој Петки биће служена Божанска литургија на којој се такође очекује већи број архијереја. Истог дана одржаће се и свечана литија, док је вече предвиђено за свечану академију- каже Епископ милешевски Атанасије.

Прослава јубилеја СПЦ, у милешевској епархији ће бит спојена са домаћим слављима.

-Прославу јубилеја искористиће мо да употпунимо славље поводом ктиторске славе манастира Милешева, Светог краља Владислава, коју због жичких догађаја нисмо довољно прославили. Обележиће се и 10 година деловања и постојања црквеног градског хора “Свети кнез Лазар” из Прибоја- каже епископ Атанасије.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.