Времеплов (17): Руке месиле циглу

Ручна израда - пуњење дрвених калупа у Дебељи, 1963. године

Ручна израда - пуњење дрвених калупа у Дебељи, 1963. године

Најбољи знак економског опоравка сеoских домаћинстава после ратног и поратног пустошења били су бели зидови и кровови од црепа или камених плоча. Средином педесетих година прошлог века почиње зидање кућа у којима традиционални материјали камен и дрво (брвна) полако уступају место – цигли.

У села око Увца први мајстори за ручну израду цигле стигли су „из гејака“, села иза „старе границе“, према долини Моравице. Циглане су биле у двориштима, недалеко од кућног прага или крај локви и места где се копала земља, из које је вађен камен, па, уз додатак воде, волови газили „блато“, а затим пуњени дрвени калупи. Цигла се сушила на ледини, па ређана у витлове, а на крају све мобом слагано у банкет, који се облепљивао блатом.

Посебно сложен посао било је печење цигле. Да би се загрејало и пекло по пет, седам или више хиљада комада цигле они који нису имали букову шуму, листом су секли трешње, крушке, дивљаке. У неколико ложишта данима je горелa ватрa, па се све затварало, „да тиња банкет“, како се говорило.

Сушење цигле у витловима, на сунцу и промаји

Слике из старих албума сведоче о времену кад је село имало снагу и слогу, песму и мобе и када су се, поред кућа, циглом и каменом подизали задружни домови и школе. Крадући занат очима, у домаћој радиности убрзо су стасавали локални циглари, а почеле су и да пристижу металне пресе, па је олакшан и посао и трошак градитеља.

У селима се још вије дим из кућа у којима није уграђен ни грам цемента или арматуре, а једини везивни материјал били су креч и песак, као и дрвене греде утегнуте кланфама.

Уместо старовлашке куће, најчешће на стрмини и под шиндром (раније сламом,) која је имала две или три просторије – камени подрум на половини грађевине, велику собу од брвана и „кућу“ са огњиштем – нови објекти за становање расту у висину. Имућнији домаћини дижу и по два спрата, уз промену начина градње и материјала, долазе и нове навике, потребе и мода. Понегде се под новим крововима приграђују предсобља, оставе, сале, купатила, настрешнице...

    Цепанице пекле циглу - у Буковику, уз дружење и песму

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.