Грејна сезона стартује 15. октобра

Греју 750 станова:  Зебиновац

Греју 750 станова: Зебиновац

Грејање око 750 станова и педесетак пословних објеката у Новој Вароши почеће на време -15.октобра, а у предузећу „Енергија Златар НВ“ очекују редовну испоруку топлотне енергије током читаве грејне сезоне. Већ су у обављене „хладне“ пробе у систему централног градског грејања, а ових дана очекује и “топла” провера радијатора.

Летње дане у “Енергији” искористили су, иначе, за санацију најоштећенијих делова топловода. Тако је средствима од око 2,5 милиона динара одрађена реконструкција мреже у дужини од 170 метара ка котларници код Поште, и на потесу дугом 60 метара ка котларници на Зебиновцу.

У четири градске и две интерне топлане (Дом здравља и Вртић) још током лета допремљене су значајне количине енергената.
Довољно енергената: Зоран Ђокић

-Складишни капацитети су пуни као шибица. Током августа смо искористили изузетно повољну цену мазута на тржишту и купили 350 тона овог енергента, што је довољно да пола године загревамо око 37.000 квадрата стамбеног и скоро 20.000 квадрата пословног простора. Набавка енергената коштала је 17.000.000 динара, од којих су свега два милиона већ отплаћена кредитна средства – каже за “Варошке новине” директор “Енергије Златар НВ” Зоран Ђокић. Он додаје да се, иначе, током једне грејне сезоне, а у зависности од временских прилика, потроши око 830 тона мазута и скоро 270 тона пелета, којим се загревају просторије у Болници и Предшколској установи. Због релативно благе зиме, потрошња је у последње две године била за петину мања у односу на неки ранији период.

У пословодству “Енергије” наглашавају да ове зиме неће бити поскупљења услуге испоруке топлотне енергије, како за грађане, тако и за привреду. Загревање стамбеног простора ће тако физичка лица плаћати по цени од 106,48 динара по квадрату (са урачунатим пдв-ом), док за правне субјекте цена износи 159,72 динара.

За разлику од прошле године, када је “Енергија” пословала на минимуму рентабилности, у 2019-тој је финансијско стање предузећа је стабилно, уз добитак од око милион динара, истиче Ђокић. Међутим, из “Енергије“ апелују на потрошаче да редовно измирују своје обавезе јер је то најбоља гаранција за топле радијаторе. Мада се проценат наплате побољшао и сада износи око 70 одсто, корисници тренутно дугују око 17.000.000 динара, док су дуговања у категорији правних субјеката готово занемарљива. Због нагомиланих дугова у протеклих неколико година утужено је око 200 потрошача. Истовремено, у благом порасту је и број захтева за искључење са централног система грејања и тренутно их је у поступку десетак.

Котларнице спремне за грејну сезону

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.