Марини Шапоњић Пушкинова награда за најбољи есеј

Круна 18 година дуге професорске каријере: Марина Шапоњић

Круна 18 година дуге професорске каријере: Марина Шапоњић

Професорка руског језика из Нове Вароши Марина Шапоњић лауреат је овогодишњег престижног међународног Пушкиновог конкурса за најбољи есеј ван граница Руске Федерације, који традиционално организује „Руска газета“. Ласкаво признање, којим се окитила још неколицина професора руског језика из различитих делова света, Марини је уручено недавно на свечаној церемонији у згради Владе Москве, уз велике почасти и у присуству руских званичника и многобројних угледних личности из света културе, образовања, политике, новинарства...

-Свечаност доделе признања доживела сам као остварење бајке. Домаћини су нам указали велику част и поштовање, уз поруку да нас доживљавају као хероје и амбасадоре руског језика у својим земљама. Пушкинова награда за есеј је круна моје 18 година дуге професорске каријере. То је највеће признање које педагог-русиста може добити и зато је оно част, подстрек, али и обавеза за будућност – каже за „Варошке новине“ Марина Шапоњић, која је уз новчани износ од 18.000 рубаља, као награду добила и седмодневни боравак у руској престоници.

Тема овогодишњег конкурса била је, иначе, „220:Пушкин под напоном- Споменик или блогер?Да ли класици ометају нове генерације у учењу руског језика?“. Учествовало је више стотина професора руског језика из 39 земаља света, чак и далеке Сирије, Канаде, Индије, Кине, Сједињених Америчких ДржаваУ образложењу стручног жирија, истакнуто је да је есеј професорке Марине оригиналан, уз обрисе специфичног хумора и надасве искрен и пун емоција.

-Тема ме прилично инспирисала, с обзиром на то да се у 2019.обележава 220-годишњица од рођења славног Пушкина. Да су “под напоном” и Пушкин, и руски језик, и професори руског језика у свету, као и чињеница да су стихови, писма, епиграми и посвете овог великана толико снажни, дубоки и искрени, да се могу употребити у савременим блоговима – сматра Шапоњић.

Добитница награде је своју посету Москви и започела сусретом са члановима стручног жирија и обиласком , како је истакла, импресивне редакције „Руске газете“ која конкурс у част Пушкина расписује већ пуне две деценије. Током боравка у Москви, имала је прилику и да обиђе бројне културно-историјске знаменитости , упозна неке од великана руске науке, попут академика Костомарова – оснивача државног Пушкиновог института, обиђе Музеј који носи Пушкиново име, зграду космонаутике, ужива у представи чувеног Московског позоришта, као и да на крстарењу реком Москвом ову метрополу доживи из потпуно друге димензије...

Посебну част професорки Марини и њеним награђеним колегама указали су, иначе, и званичници руске престонице, који су им признања уручили на свечаности прославе дана Москве 6.септембра у згради градске владе, а поводом њеног 872.рођендана.

-Већину мојих награђених колега дочекали су амбасадори њихових земаља у Москви, желећи да им на тај начин искажу поштовање за освојено међународно признање. Ја то нисам доживела, што ме, ипак, није спречило да свој град и земљу достојно и са поносом представим у Русији – додаје Марина Шапоњић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.