Времеплов (15) : Слапови понорнице из пећине

Пролећна издашност - вода бије из отвора пећине Дуруље у Буковику

Пролећна издашност - вода бије из отвора пећине Дуруље у Буковику

– Дуни пете (недеље по Божићу), а девете те ни молити нећу!?! У Старом Влаху овако призивају „југо“ да скине ледени оклоп са гора и душа планинаца...

А кад „окрене југовина“ и „пукне Јавор“, од наглог топљења снега, Вршевина, највеће врело на јужним падинама Јавора, пење се уза стену и до – 30 метара.Уз заглушујући хук, вода избија из пећине изнад старог врела и - прави слапове, изливајући се из корита на њиве и ливаде на путу према Златарском језеру.

– Лети се Вршевина лењо извлачи испод стене, а просечан доток око 60 литара у секунди спадне и на 15 литара – подсећа Раде Палић из Буковика, власник рибњака на врелу Вршевине, додајући да десетинама пута већа пролећна издашност воде пресеца пут Божетићи – Љепојевићи и оштећује мост испод врела.
Игра природе - Вршевина је бежала под земљу

Вршевина настаје од Калипољске реке, која купећи воду са висова Јавора, прави меандре од Корићанског врела кроз село Љепојевиће до брда Јастребац, где нестаје у понору. После пет километара тока кроз подземне ходнике, избија из пећине Дуруље у Буковику.Слапови на извору су ретки, само у годинама великих снежних падавина.

Пре десетак година Вршевина је, на око 700 метара испод извора, између засеока Крстићи и Мариновићи, у неколико наврата лети бежала од жедних села, па су багери камењем и иловачом затрпавали отворe „побегуље“. За суво корито мештани су говорили да то окајавају грехе предака, јер je „негде овде бачена међа од манастирског имања”.

Иако су спелеози још 1964. године открили Дуруљу, њено благо је још увек скривено, јер за посетиоце није уређен прилаз и улаз. А машта природе је у подземним галеријама „јаворске лепотице“ створила ретко виђене украсе, водопаде, језера, кањон понорнице...Иако поред врела и пећине пролази асфалтни пут Дубница – Јавор, туристички радници и општински планери се не окрећу Дуруљи, цећ улажу средства и воде госте у пећине на територији суседне општине?!?

ВОДЕНИЦЕ НА ВРЕЛУ И УВОРУ: Вода је пре пола века покретала воденички камен на самом Корићанском врелу, али и на увору Калипољске реке, практично под земљом у понору, испод засеока Обућине и пута за Јавор. Жито се млело и на извору Вршевине, у Урошевића воденици, и у засеоцима низводно, према Увцу.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.