Дводневни семинар за жене са села

Пројектом обухваћено 50 жена (Фото: илустрација)

Пројектом обухваћено 50 жена (Фото: илустрација)

Економско оснаживање жена на селу кључна је тема дводневног семинара који 20.и 21.септембра (петак и субота) у Новој Вароши организује општински Савет за родну равноправност.

Тренинг-едукација овог типа је прва активност у оквиру пројекта локалног Савета за РР, који је недавно “добио зелено светло” на конкурсу Агенције уједињених нација за родну равноправност (UN Wоmen). Пројекат је, иначе, један од укупно 12 у Србији који ће у оквиру трогодишњег националног програма “Кључни кораци ка родној равноправности”, са укупно 300.000 евра финансирати Европска унија из фонда ИПА 2.

Нововарошки Савет за родну равноправност је добио 500.000 динара за реализацију пројекта намењеног економској афирмацији жена из руралног подручја.

-Пројектом је обухваћено око 50 жена из свих месних заједница. За њих ћемо организовати први тренинг-семинар, који има за циљ да им скрене пажњу како да се економски оснаже, било да се баве пољопривредом или неким другим пословима –сеоским туризмом, старим занатима и слично. Покушаћемо да у рад уврстимо и Нововарошанке, а за све њих ће предавања одржати лиценцирани предавачи, међу којима је и Тијана Секулић из Бизнис асоцијације Wомен Сербиа – истиче председница локалног Савета за РР Гордана Кхоитар и позива све заинтересоване полазнице семинара да се пријаве и учествују на овом скупу.

Након првог, како напомиње Кхоитар, до краја године биће одржана још једна серија едукација, на којима ће сеоске жене имати прилику да се више сазнају о томе како да сертификују своје производе, брендирају их и маркетиншки боље пласирају на тржишту.

-Показаћемо им и примере добре праксе, како то раде други и докле су наше комшије стигле на пољу економског оснаживања жена, који је најважнији корак ка њиховој већој самосталности и подизању квалитета живота – каже за наш лист председница општинског Савета за РР. Она подсећа на важност чињенице да жене морају бити активније, агилније и упорније у борби за побољшање свог положаја, како у сопственој породици, тако и у друштву у целини. Јер на њима почивају газдинства и управо су оне замајац економског развоја села. Циљ семинара је и да се жене елементарно едукују како да се охрабре и свој рад наплате, а не да буду робови свог имања и бесплатна радна снага.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.