Изнео "Нова Варош" на кров Европе!

Више од 500 успона на врхове изнад 2.000 метара: Једна од експедиција

Више од 500 успона на врхове изнад 2.000 метара: Једна од експедиција

Име Нове Вароши завиорило се и на Елбрусу, а на кров Европе изнео га је наш земљак Бобиша Мариновић. На снегом прекривен врх Кавказа, висок 5.642 метра, он се попео крајем јула, као водич експедиције са седам планинара из Србије, Холандије и Аустралије.

Елбрус је највиши врх Европе и највиши врх који је Мариновић освојио у својој богатој планинарској каријери, али не и технички најзахтевнији. Мотив да на Елбрусу, изнад облака, истакне пано са натписом „Нова Варош моје место“ били су, каже, локалпатриотски.

Локалпатриота: Бобиша Мариновић на Елбрусу

-Мада сам из Нове Вароши отишао након средње школе, она је и даље мој град, у који често и радо долазим - каже Бобиша (45), који живи и ради у Београду.

Бобиша Мариновић је дипломирани туризмолог по струци и лиценцирани планинарски водич и инструктор. За две деценије колико се активно бави планинарством, преко 500 пута се пео на планинарске врхове више од 2.000 метара. Карпати, Балканске планине, Јулијски Алпи, Доломити...

Прве планинарске кораке направио је у „Златару“, а данас је члан „Победе“, једног од највећих планинарских клубова у земљи.

-Прошле године сам освојио и Монблан, на граници између Француске и Италије, који је са својих 4.807 метара највиши врх западне Европе. Монблан јесте нижи од Елбруса, али је доста тежи за успон. Посебно када га освајате као водич који мора да брине о свему, а ја сам у експедицији имао 13 људи- каже Мариновић.

Фотографија са Елбруса је захваљујући друштвеним мрежама обишла читав свет. Честитке стижу са свих страна, највише од Нововарошана који попут Бобише живе далеко од завичаја.

-Желео сам да на овај начин поспешим развој планинарства у нашем крају. Годинама с правом тврдим, да будућност туризма у Новој Вароши није у скијању, већ у планинарству и пешачењу. Имамо све природне услове за то, можда најбоље у Србији. Највиши врх Златара је 1.627 метара, а конфигурација је таква да могу да планинаре сви, од деце до професионалаца. Али на жалост, немамо прописно обележене и маркиране планинарске стазе, које су покривене Џипи-ес (ГПС) системом и уцртане у карту Планинарског савеза Србије, а без њих нема ни озбиљне приче - каже Бобиша.

У свету и код нас све је више оних који у пешачењу и успону на планинске врхове активно проводе годишњи одмор, а поједине земље убирају значајне приходе од тога. Мада је на траси Европског пешачког пута, Нова Варош не користи још у довољној мери своје потенцијале.

-Користи би имали сви од локалне самоуправе до мештана који се баве сеоским туризмом. Предлагао сам да се затворена школа у Буковику, која пропада, преуреди у планинарски дом, али ништа. За разлику од нас, комшије из Чајетина и Пријепоља су значајно одмакле у овом послу, па на Торнику и Јадовнику већ постоје планинарске стазе. Пешачку стази од Вапе до Молитве, на сјеничкој страни Увачког језера, годишње користи више од 10 хиљада људи- каже Мариновић.

Бобиша Мариновић

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.