Дом здравља богатији за опрему вредну три милиона динара

Нова стоматолошка столица: Дечја стоматологија

Нова стоматолошка столица: Дечја стоматологија

Министарство здравља и Општина Нова Варош су у протеклих пар месеци локалном Дому здравља донирали опрему вредну преко 3.000.000 динара. Савремена медицинска апаратура користи се за потребе служби гинекологије, педијатрије, дечје стоматологије, опште праксе, хитне помоћи и лабораторије, а захваљујући новој опреми, у нашој здравственој установи знатно ће се подићи квалитет здравствене заштите житеља златарског краја –каже директор Дома здравља у Новој Вароши др Бранко Поповић.

Према Поповићевим речима, Општина је Дому здравља даривала опрему у вредности од преко 1,5 милиона динара. Запослене у Служби за здравствену заштиту жена, у којој се годишње обави близу 12.000 прегледа, најпре је још крајем прошле године обрадовала донација два апарата – кардиотографа и микроскопа за цитолошку амбуланту, као сет од стотинак гинеколошких инструмената.

-Ове године смо уз подршку локалне самоуправе интезивирали процес опремања гинекологије. Купљена је нова гинеколошка столица за прегледе и сва пратећа опрема са лед рефлектором. Реч је о мултифункционалној опреми захваљујући којој ће суграђанке имати комфорније и лакше прегледе, а лекари квалитетније услове за рад и интервенције. Колико нам је ова донација била неопходна најбоље илуструје податак да је доскорашњи гинеколошки сто стар близу четири деценије. План је да инвестициони циклус у ову службу и њену модернизацију ускоро завршимо набавком најсавременијег дигиталног видео-колпоскопа. Средства ће обезбедити Министарство здравља- каже др Поповић.

И готово све друге службе при локалној здравственој установи добиле нову опрему. Тако је Дечја стоматологија од недавно богатија за стоматолошку столицу, чију је набавку вредну око 1,5 милиона динара, финансирало Министарство здравља. Реч је о стоматолошкој јединици најмодерније генерације, опремљеној и свим пратећим инструментима и лед лампом, а чија би употреба требало да у значајној мери утиче на развој превентивне дечје стоматологије.

Из општинског буџета је допуњења и медицинска опрема за Службу хитне помоћи, којој је додељено 12 специјализованих торби и сетови помагала за потребе ургентних стања, по један нови ЕКГ апарат добили су диспанзер за децу и општа пракса, а у употреби је и савремени апарат за испитивање плућне функције. Новом апаратуром може се похвалити и лабораторија, у којој су инсталиране две комфорне столице за “вађење” крви.

Руководство Дома здравља , има амбициозне инвестиционе планове и за наредну годину.

-У првом плану биће пројекат замене кровне конструкције на старом објекту ДЗ, а за средства ће се аплицирати на јавним позивима Министарства здравља-кажу у овој установи.

--------------------

ДВА НОВА ВОЗИЛА: Осим улагања у медицинску опрему, Министарство здравља и Општина Нова Варош обезбедили су средства од око 4.000.000 динара за набавку два нова возила. Реч је о путничком аутомобилу марке “Дациа дастер” и специјализованом возилу са седам седишта. 

Први је теренац захваљујући коме ће се брже и ефикасније стизати и до најудаљенијих планинских предела, а други је намењен за превоз пацијената на хемодијализу. Тренутно, иначе, на подручју нововарошке општине има петнаестак пацијената оболелих од хроничне бубрежне слабости и сви они три пута седмично одлазе на терапију хемодијализе у суседно Пријепоље. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.