Из Буковика најбољи сир на 23. Златарској сиријади

Награђени учесници Сиријаде са председником општине и помоћником министра

Награђени учесници Сиријаде са председником општине и помоћником министра

Најбољи пуномасни сир изложен на 23. „Златарској сиријади“ произведен је у Буковику, у домаћинству Сретена Пауновића, док је награда за најбољу хељдопиту отишла у Божетиће, Оливери Поповић.

Према оцени стручног жирија, свих 25 такмичарских узорака златарског сира су екстра квалитета. Друго место припало је домаћинству Обрена Шапоњића из Комарана, док је бронзаном медаљом награђен сир Мирослава Ћировића из Божетића.

Домаћинству Сретена Пауновића ово је јубиларна десета награда на Златарској сиријади. Он са супругом Верицом и родитељима Боривојем и Пероком обрађује 16 хектара имања, а припомогну му и синови, школарци Дејан и Бојан.

-Тренутно гајимо шест крава музара, а било би их више да је решен проблем водоснадбевања. Ово је безводан крај па смо принуђени да свакодневно цистернама довозимо воду са Увачког језера на Растокама, а у једном правцу је 4,5 километара. Уздамо се у обећање општинског руководства да ће до идуће Сиријаде до жедних села божетићког краја стићи вода са Ћурчића врела- каже Сретен (41).

Јака конкуренција била је и у такмичењу у припремању пите од хељдовног брашна. Друго место освојила је Весна Шпица из Дражевића, а треће Маријана Ботић из Нове Вароши.

Смотру произвођача пуномасног Златарског сира која се по традицији на Велику Госпојину организује у Божетићима, свечано су отворили председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић и помоћник министра пољопривреде за рурарни развој Александар Богићевић. Организатори су Општина Нова Варош, Туристичка организација "Златар" и Удружење Увачка река млека".

(Опширније у идућем броју “Варошких новина” који излази из штампе у петак 6. септембра)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.