Подршка за економско оснаживање жена са села

Корак ка економској самосталности(фотос, илустрација)

Корак ка економској самосталности(фотос, илустрација)

Економско оснаживање жена у селима нововарошке општине у фокусу је пројекта општинског Савета за родну равноправност који је недавно добио „зелено светло“ на конкурсу Агенције Уједињених нација за родну равноправност (УН Wомен). Пројекат локалног Савета један је од укупно 12 у Србији који ће, у оквиру трогодишњег националног програма „Кључни кораци ка родној равноправности“ , са укупно 300.000 евра, финансирати Европска унија из фонда ИПА 2 .

За реализацију бројних активности који ће се на подручју наше општине реализовати до краја новембра ове године, општински Савет за родну равноправност добиће средства у износу од 500.000 динара. У оквиру овог програма при општинској управи биће отворена канцеларија за родну равноправност, организоваће се више тренинга и едукативних скупова, а учеснице пројекта биће у прилици да се током пар студијских посета и путовања упознају са примерима добре праксе у окружењу.

-Пројектом ће бити обухваћено педесетак жена, већином са сеоског подручја. Помоћи ћемо им да се економски оснаже, било да се баве пољопривредом производњом или неким другим пословима – сеоским туризмом, старим занатима и слично. Научићемо их како да сертификују своју производњу, брендирају производе и маркетиншки се боље профилишу на тржишту. Показаћемо им како то раде други и докле су наше комшије стигле на пољу економског оснаживања жена, које је најважнији корак ка њиховом већој самосталности и подизању квалитета њиховог живота – каже председница општинског Савета за родну равноправност Гордана Кхоитар, која је уједно и иницијатор овог пројекта. Она подсећа на важност чињенице да жене морају бити активније, агилније и упорније у борби за побољшање свог положаја, како у сопственој породици, тако и у друштву у целини. Јер на њима почивају газдинства и оне су замајац економског развоја села.

Кхоитар наглашава да је суштина пројекта да се жене едукују и охрабре да свој рад наплате, а не да буду само робови свог имања и бесплатна радна снага.

-Зато апелујем на све жене са села, а биће простора и за потенцијалне предузетнице из града, да се дођу у Општинску управу и пријаве се за учешће у пројекту, или то учине путем телефонских бројева 62-140 и 62-142 – додаје председница локалног Савета за родну равноправност, иначе, одборница у Скупштини општине Нова Варош.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.