Расписан општински конкурс за доделу подстицаја пољопривреди

Дели се шест милиона динара, може и за набавку механизације

Дели се шест милиона динара, може и за набавку механизације

Општина Нова Варош расписала је конкурс за доделу шест милиона динара подстицајних средстава намењених пољопривреди. Документација се подноси почев од 23. jула, па до утрошка буџетских средстава опредељених за ову намену. Регресираће се куповина механизације и опреме за обраду земљишта и набавка квалитених грла стоке, као и подизање и обнављање засада, куповина пластеника, опреме за пчеларство...

У локалној самоуправи очекују велико интересовање пољопривредника, а са коликим процентом средстава ће општина учествовати у финансирању зависиће од броја приспелих захтева.

- Не очекује се да он буде мањи од 40 одсто. Лане су позитивно решене 143 пријаве, што је готово дупло више него у односу на 2017 годину- каже за “Варошке новине”  др Бранко Бјелић, заменик председника општине Нова Варош.

Ово је само једна од мера локалне аграрне политике за које је из општинског буџета ове године опредељено укупно 15 милиона динара. Са два милиона динара биће финансиране ветеринарске услуге вештачког осемењавања, а са милион отплаћивање камата на пољопривредне кредите. Подстицаје у новцу, од четири милиона динара, већ су добила пољоприведна удружења, а додатних 400 хиљада динара је намењено за промотивне активности односно посету пољопривредним сајмовима .


Значајни ефекти мера: Др Бранко Бјелић

-Друга мера која је лане дала одличне ефекте је помоћ пољопривредницима кроз субвенционисање ветеринарских услуга за вештачко осемењавање крава. Прошле године смо у ове намене утрошили близу 2,2 милиона динара, а на основу позитивно решених чак 569 захтева. Зато са овим видом помоћи настављамо и у 2019-тој. Јер има широк обухват корисника, независно од тога да ли су они “мали” или “велики” сточари односно да ли се баве екстезивном или интезивном производњом. Значај ове мере је и томе што би њена примена дугорочно требало да утиче на побољшање расног састава крупне стоке и унапређење сточарства у нововарошком крају – наглашава Бјелић, иначе, доктор ветерине, и сматра да су овогодишњих два милиона динара сасвим довољна да се подмире актуелне потребе сточара у овом сегменту.

Према речима заменика председника општине, 48 пољопривредника су лане искористили могућност да им се о трошку локалне самоуправе исплате камате на кредите пословних банака, зашта је било утрошено око 907 хиљада  динара. На основу тога је ове године планиран износ од укупно милион динара. Средства ће добро доћи корисницима да за своја газдинства обезбеде обртна средства за инвестиције, у највећем обиму за изградњу и санацију објеката, модернизацију опреме, проширење стада и слично.
-Додатну финансијску “инјекцију” и бенефите у укупном износу од четири милиона  динара пољопривредници ће ове године остварити и преко локалних удружења, чије пројекте, иначе, помажемо већ дуже време. Зато и овом приликом апелујем на пољопривредне произвођаче да се учлањују у удружења, умрежавају и повезују. Јер у том случају имају веће шансе да путем квалитетних пројеката брже дођу до средстава општине, државе или страних донатора. Удруживањем снага и идеја, лакше ће се пробити и на тржишту и у крајњем остварити значајнији промет и профит – сматра заменик председника општине Бранко Бјелић и подсећа да локална самоуправа житељима села помаже и на многе друге начине, међу којима су и најзначајна издвајања за модернизацију путне мреже и водоводних система.

(КОНКУРС за доделу подстицајних средстава намењених пољопривреди објављен је у последњем броју "Варошких новина")

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.