"Сусрети златарских села" у знаку рекорда дрвосеча и рабаџија

Вучење конопца: У финалу

Вучење конопца: У финалу "Пилана" боља од "Златаршпеда"

Делије из Горачића биле су без премца на „Осмим сусретима златарских села“ одржаним јуче на Ивањдан, на вису Џаде у Мушковина. Забележена је неколико рекорда, као и највећа посећеност од како се организује манифестација, па организатори најављују проширење терена и паркинга на 1450 метара висине.

Показујући и спретност и снагу, екипа Горачића доминирала је као нико до сада. Победили су у старим чобанским вештинама - бацању камена с рамена, скоку у даљ и надвлачењу кличка, али и стругању балвана, а преслишали су ривале у одбојци и фудбалу.

Урош Гујаничић из екипе Мушковине најбрже је претрчао стазу. У исцрпљујућој борби „тешкаша“ у вучењу конопца, по врућини, екипа „Пилане“ је у тек у трећем покушају обезбедила победу над „Златаршпедом“.

Као и увек – највеће замнимање посетилаца владало је за надметање рабаџија. У вучи трупца јеле, „четворка“ од 1,72 кубика, награду су однели син и отац Бојан и Видан Петаковић из Дражевића.

- Голуб и Шароња, стари седам година, тешки су око 2,3 тоне. Пуштени су у паши од Ђурђевдана до првог снега, дневно добију по три-четири килограма жита.Овог пролећа извукли су 200 кубика грађе комшијама – каже Видан Петаковић, најбољи рабаџија Златара и околине до идућег Ивањдана.

Сусрети на некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија, на раскрсници златарских путева у Мушковини и надморској висини од 1450 метара, подсетио је на стара добра времена: кад се у народу били чешћи сусрети и виђења, а чула се завичајна песма „Ој, планино, моја мила, ти си мене одгајила...“ Иницијатор и стожер окупљања је породица Стојана Брајовића, ужичког пензионера, родом из Мушковине, на јужним падинама планине. Брајовић наглашава да га посебно радује што све већи број младежи и деце доплази на завичајна огњишта и подсећа на корене, претке и благо планине.

Домаћини „Осмих сусрета златарских села“ били су село Дрмановићи и предузеће „Сложнба браћа“ Војка Пурића, а дародавац награде за рабаџије „Србијашуме“. Догодине ће такмичаре и госте дочекати село Правошево и предузетник Ђоко Љујић.

- Број посетилаца обавезује нас да за идућу годину уредимо већи простор за окупљање и такмичења, као и обезбедимо далеко више паркинг места - каже Верко Јовановић из Организационог одбора.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.