Почела берба малине, за вилaмет прве класе 144 динара

Берба стартовала 19. јуна: Бистрица, прошлог лета

Берба стартовала 19. јуна: Бистрица, прошлог лета

Почела је берба малине, а у „Златарпластовој“ хладњачи у Бистрици, јединој у нововарошком крају, малину плаћају од 95 до 154 динара по килограму, у зависности од врсте и квалитета. За виламет прве класе откупна цена са бонусом је 144 динара по килограму, док је микер 10 динара скупљи.

Хладњача у Бистрици до сада је откупила око сто тона рода од произвођача из Пријепоља, Нове Вароши и Прибоја. Прве количине откупљене су 19. јуна, а малина се још увек само бере у засадима подигнутим ближе лимској долини.

-Откупна цена малине виламет које је и највише, износи 135 динара за прву класу рода. На ту цену малинари који је сами довезу малину до хладњаче добиће још седам динара по килограму на име транспортних трошкова, односно пет динара из ближих засада. Додатни бонус од два динара добиће малинари који убрану количину предају хладњачи исти дан до 14 сати, што је укупно 144 динара по килограму. Цена је усклађена са ценом откупа у другим срединама- образлаже за "Варошке новине" Стана Голубовић, шеф „Златарпластове“ хладњаче у Бистрици.

У нововарошком крају малина се гаји на око 60 хектара. Малина која је до сада смештена у расхладне коморе већином је одличног квалитета. Рода друге класе нема много, а хладњачари га плаћају 90 динара за килограм, плус пет динара на име довоза.

-Малина је ове године знатно бољег квалитета него прошле, а једина јој је мана што су плодови нешто ситнији него обично. Због дуготрајне кише лане смо имали честу појаву буђи код плода, што није случај са овогодишњим родом - каже Стана Голубовић.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.