Туристе кроз меандре Увца вози тридесетак пловила

Полазак са бране на Растокама на сваких пола сата

Полазак са бране на Растокама на сваких пола сата

Број туристичких посета меандрима Увца и овог лета је под контролом, а лимитиран је и број такси пловила. Завод за заштиту природе Србије лане је прописао низ нових правила како би се увео ред, очувале бројне угрожене биљне и животињске врсте и спелеолошке одлике, а безбедност гостију подигла на виши ниво.

Интересовање за Увац из године у годину расте, а лане је само најатрактивнијим делом кањона крстарило више од 13.600 туриста. Овог лета њима ће на Увачком језеру на раполагању бити 23 пловила приватника, а возиће их и катамаран и четири чамца „Резервата Увац“. Њихови власници су углавном из Нове Вароши и Сјенице.

-Одлуком Завода, туристе у исто време Увачким језером може да превози шест чамаца. За приватна пловила су одеређена четири термина за полазак, у времену од 10.30 до 14.30 сати, а „стартни број“ је извучен жребом. Осим туриста из године у годину све је више и заинтересованих за организовање превоза, па су ове године на конкурс стигле пријаве 22 правна лица, али нису сви испунили услове. Посао је добило њих 14, са по једним или два пловила. Термини у 10 и 15 сати  резервисани су за пловила "Резервата"- каже Миљка Дучић, директор предузећа „Резерват Увац“ које газдује овим заштићеним природним добром.

До Ледене пећине, као крајње дестинације, може се организовано стићи из два правца, са бране на Растокама из правца Нове Вароши или са Маркове равни, са сјеничке стране. Увачко језеро дуго је 27 километара, станиште је 24 врсте риба, док је кањон дом за 170 врста птица, а најпознатија је белоглави суп. Кањон обилује и бројним пећинама. Оне су део Ушачког пећинског система који је са својих 6.185 метара највећи спелеолошки систем у Србији.

-Организован обилазак природних знаменитости кањона траје око четири сата. У повратку из Ледене пећине, која је уређена у дужини од око 700 метара, туристи се у зависности из правца посете пешице пењу на видиковац Молитва или Велики врх. Са њих имају као на длану чувене меандре, који су једна од највећих атракција кањона- каже Миљка Дучић.

Интересовање има и за друга два језера у кањону Увца, Златарско и Радоињско, али је овде знатно мање организованих посета него на Увачком језеру. У њима углавном уживају риболовци, кампери и викендаши.

- За разлику од друга два, на Радоињском језеру је на снази забрана кретања за сва пловила, без обзира да ли су на весла или мотор, осим за чамце „Резервата“. У литицама изнад Радоинског језера формирана је нова колонија белоглавих супова, са бројем јединки који из дана у дан расте, а ова акумулација је и резервоар пијаће воде са град Прибој- каже Миљка Дучић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.