Резултат прошлонедељног тровања : Салмонелом заражена 21 особа

Оболели збринути у Пријепољу и Ужицу

Оболели збринути у Пријепољу и Ужицу

Код 19 средњошколаца из Нове Вароши и двоје одраслих који су крајем прошле седмице задржани на вишедневном болничком лечењу у Пријепољу и Ужицу због симптома тровања храном, изолована је бактерија салмонеле, а 21. јуна пријављена је и епидемија.

Оболелих је регистровано међутим знатно више, укупно 37 деце узраста од 15 до 18 година, и двоје одраслих. Сви хоспитализолзовани имали су тегобе у виду повраћања, повишене температуре и пролива, а жалила су се и на болове у потиљчном делу,костима и мишићима.

Надлежни међутим тврде да тачан узрок појаве салмонеле није утврђен, али би кривац могао да буде мајонез који су сви оболели користили као додатак у брзој храни.

-Сви оболели су дали податак да су јели пилећи филе са мајонезом, кечапом и осталим додатцима у једном објекту брзе хране поред школе. У току истраживања епидемије испитивали смо и квалитет воде коју дистрибуира Комунално предузеће „3. спетембар“, а анализа узетих узорака је показала да је вода из градског водовода хемијски исправна- каже за „Варошке новине“ др Александра Андрић из Завода за јавно здрваље Ужице.

По налогу Санитарне инспекције у прошли петак је затворен објекат брзе хране у коме су јела деца, док ће против власника бити поднета прекршајна пријава. Како се незванично сазнаје, овај објекат је у прошли петак обишла такође и Ветеринасрка инспекција како би узела узорке хране. Међутим, сва храна, као и мајонез и други додаци јелима који су у том тренутку затечени, били су тек купљени и исправни.

-Иако нема материјалних доказа да је нешто од намирница било неисправно, као основ за пријаве послужиће анкета у којој су се сви оболели изјаснили да су као додатак користили мајонез. На полицији у Новој Варош је да одлучи да ли ће против власника објекта бити поднета и кривична пријава- изјавила је Снежана Тадић, начелница Санитарне инспекције.

(Опширније у идућем броју "Варошких новина" који излази из штампе у уторак 9. јула)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.