Дражевићи: И пилана ће производити струју

Први индустријски објекат: Пилана на Варошкој реци

Први индустријски објекат: Пилана на Варошкој реци

Предузеће „Еуроинвест компани“ Страхиње Секулића из Нове Вароши купило је напуштену пилану у Дражевићима како би на њеном месту саградили малу хидроцентралу. “Поточара“ ће имати снагу од 70 киловат часова, а турбине ће покретати вода са Варошке реке која овде има пад од 28 метара.

Предузећу „Еуроинвест компани“ ово није прва инвестиција у нашем крају. Власници су стамбено-пoсловног комплекса преко пута аутобуске станице.

-У фази смо прикупљања дозвола, а радови ће почети надамо се ове године. Вредност пројекта је преко 300 хиљада евра- кажу за „Варошке новине“ у предузећу „Еуроинвест компани“ д.о.о..

Пилана у Дражевићима први је индустријски објекат у нашем крају, саграђен далеке 1928. године, а чувена трговачка породица Борисављевић овде је још пре Другог светског рата имала централу која је осветљавала оближњу Нову Варош. Пилана је до пре петнаестак година била у власништву „Златарпроукта“ из Кокиног Брода, а када је фирма отишла у стечај купили су је Предраг Думбеловић и Владе Василић из Нове Вароши. Думбеловић и Василић нису, међутим, релизовали своју идеју да овде саграде малу хидроцентралу па је руинирани објекат ових дана опет променио власника.

Хидроцентрала коју Секулић планира да гради биће пета мала хидроцентрала на Варошкој и Бистричкој реци у коју се улива, а за још толико откупљено је земљиште. Фирма „W&W Еnergy“ из Крагујевца прва је пре пар година саградила мале ХЕ „Црквина“ и „Речице“ у Бистрици, снаге 940 и 1.400 киловат часова, а од прошле године струју производи и мала ХЕ „Варошка река“ коју је у Дражевићима саградила фирма „ Златар енергетик“ Мурата Лугоње, гастарбајтера из Прибоја. „ Златар енергетик“ је од општине добило и грађевинску дизволу за малу хидроцентралу „Златарска река“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.