Четири милиона динара за пољопривредна удружења

Помоћ је добило 10 удружења грађана

Помоћ је добило 10 удружења грађана

Општина Нова Варош подржала је путем конкурса са четири милиона динара рад 10 локалних удружења чија је примарна делатност област пољопривреде. Уговори су потписани пре неколико дана, а рок за реализацију одобрених програма је 31.децембар ове године.

На финансијску помоћ локалне самоуправе, у износу од 950.000 динара моћи ће да рачуна Ловачко удружење „Козомор“, које је на општинском јавном позиву кандидовало пројекат „Подизање конкурентности Златара као савременог ловишта и изградњи ловачког дома“. Овдашњи воћари, окупљени и Удружење „Златни брег“ ће за суфинансирање пројекта „Унапређење вочарске производње“ из општинске касе добити 900.000 динара. Њиме је, иначе, у највећем обиму предвиђена набавка садница малине, боровнице, шљиве, јабуке...

За пројектне активности Удружења стрелаца противградне заштите опредељено је 600.000 динара, док ће сточари окупљени у Удружење“Увачка река млека“ моћи да рачунају на подстицајна средства у износу од 400.000 динара. Према уговору, новац су у обавези да утроше на унапређење сточарства и обраде млека.

Удружење пчелара „Златарка“ ће за реализацију свог пројекта под називом „Нектар извор живота“ добити 300.000 динара, колико ће на подршку из општинског буџета за ову годину моћи да рачуна и Удржење грађана „Стари занати за ново доба“. Представници овог друштва су на конкурс кандидовали пројекат под називом „Стари занати-љубав која траје“.

-Јавним позивом је одобрено и суфинансирање пројекта Хуманитарне организације „Стара Рашка“, која ће буџетска средства од 200.000 динара искористити за помоћ воћарима и ратарима са подручја нововарошког краја. Исти износ средстава опредељен је и за пројектне активности бистричког Удружења одгајивача оваца и коза „Китоња“, док ће 100.000 односно 50.000 динара за спровођење својих пројеката добити Кинолошко друштво „Златар“ и Удружење грашана Штитова „Кнезови Рашковићи“ – додају у надлежној општинској Комисији за вредновање и рангирање пројеката.

У Општини истичу да се пројектно суфинансирање пољопривредних, као и осталих удружења грађана у протеклих неколико година у пракси показао као најделотворнији модел помоћи локалне самоуправе, који при томе има законско упориште.

-Путем јавних позива подстичемо пољопривреднике и да се удружују, сарађују и значајније ангажују да своје замисли и идеје, уз помоћ општинских стручних служби, преточе у квалитетне пројекте и са њима конкуришу за средства општине, државе или донатора. Удруживањем снага лакше ће се пробити и на тржиште и бити у могућности да остваре већи профит – наглашавају у локалној самоуправи.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.