Бајрамска софра пуна љубави

Посластице: Софра испред Дома културе

Посластице: Софра испред Дома културе

Поводом великог исламског празника Рамазанског Бајрама, Туристичка организација „Златар“ и Канцеларија за младе јуче су на платоу испред Дома културе организовали Бајрамску софру. Ово је први пут да се Бајрамска софра приређује у Новој Вароши, а организатори планирају да она у будућности постане традиционална манифестација као симбол поштовања и вековног заједништва муслимана и православаца на овом подручју.

Нововарошани, као и гости нашег града, имали су прилику да на богатом штанду пробају разне орјенталне ђаконије, посебно посластице из традиционалне бошњачке кухиње – баклаве, мантије, тулумбе, кадаиф...Служени су и хладни и топли напици, које су посетиоцима нудиле младе девојке, активисткиње овдашње Канцеларије за младе, обучене у бошњачке, али и српске народне ношње.

-Ова наша Бајрамска софра је пуна љубави и део је традиционалног наслеђа, које се међу муслиманима широм света негује вековима. И у нашој варошици се Бајрам дочекује са радошћу и уверењем да вера не раздваја, већ спаја људскост, доброту и племенитост. Данашња софра је пуна љубави не само за Нововарошане већ и за наше госте којима ћемо и на овај начин, а поводом празника, боље приближити део обичаја, традиције и културе на овим просторима – каже иницијаторка догађаја Сакиба Варагић, одборница СНС-а у локалном парламенту. Она је свим верницима исламске вероисповести честитала Рамазан Бајрам, уз жељу да празник прославе са својим најмилијима у здрављу и благостању и љубави са својим комшијама и пријатељима православцима.

Рамазански Бајрам је, поред Курбан Бајрама, најзначајнији исламски празник. Обележава се након једномесечног поста и слави се три дана. Почиње јутарњом молитвом односно бајрам намазом, 45 минута пре изласка сунца. Током празника, организују се јавне свечаности и посете, а верници размењују поклоне. Мушкарци се на мезарима присећају својих предака, а жене припремају богату трпезу. Исламски верници сматрају да су последњи дан Рамазана и први дан Бајрама права слика живота – вечито путовање између туге и радости, наде и страха, пролазности и вечности, богатства и сиромаштва...

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.