За муслимане почео Рамазан, месец поста

Пости се до Бајрама који је 4. јуна: Џамија у Новој Вароши

Пости се до Бајрама који је 4. јуна: Џамија у Новој Вароши

Са изласком сунца јутрос је за муслимане у Србији и широм света почео први дан рамазанског поста. Рамазан је најважнинији и најсветији месец за муслимане. Завршава се 4. јуна када наступа Рамазански бајрам.

У време поста који траје 29 дана, верници су дужни да се од зоре до заласка сунца уздржавају од хране и пића,од телесних задовољстава,али и од ружних дела, речи и мисли.

Поводом почетка Рамазана,Реису-л-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић упутио је посланицу верницима исламске вероисповести у којој их је позвао да чувају себе и своје породице и да не "троше своје време у беспослице". По његовим речима, Рамазан је благословљен месец јер је у њему отпочела "објава Кур'ана и зато што је у њему прописан пост".

-Пост је заштита од свега што човека удаљава од Бога и од човека. Срећан је онај који се у Рамазану одазове Божанском позиву да у посту нађе мир са собом и са светом, да нађе љубав према Богу и према човеку- навео је Насуфовић.

Рамазан је иначе девети месец по лунарном календару. То значи да сваке године пост почиње 10 или 11 дана раније у односу на почетак поста претходне године. Муслимани на тај начин могу да доживе рамазански пост у сва четири годишња доба, како зими, када су дани краћи, тако и лети, када су дани дужи и када се од оних који посте очекује већи труд.

Свим читаоцима муслиманске вероисповести редакција “Варошких новина” честита предстојећи празник.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.