Мења се пројекат реконструкције пута према Златару

Радови вредни милион евра почели су прошле јесени

Радови вредни милион евра почели су прошле јесени

Радови на деоници пута према Златару биће настављени почетком лета али по измењеном пројекту. На 1.057 метара дугој траси од Браношевца до изнад насеља Милановац, пешачка стаза ће уместо са обе бити изграђена само са доње, десне стране, а целом дужином радиће се и јавна расвета коју годинама траже мештани. Договорена је и градња кружног тока код стадиона, на раскрсцини са магистралом за море.

Тешка механизација почела је прошлог октобра да пегла кривине на првом километру регионалног пута Нова Варош-Сјеница, али је посао брзо обустављен због недостатака који су уочени у пројекту. Вредност посла је чак милион евра што, како кажу у локалној самоуправи, најсликовитије говори о значају и обиму саме инвестиције.

-Скидањем обале са горње стране због планиране пешачке стазе приближили смо се превише кућама у насељу Шанац и угрозили њихову безбедност. Према старом пројекту подпорни зидови би овде били високи три до четири метра што угрожава и безбедност пешака, па смо се договорили ових дана са „Путевима Србије“ око измена. Пешачка стаза у ширини од два метра радиће се целом дужином само са доње стране, док ће због измицања потпорног зида од кућа са горње стране бити урађен само одвод за кишну канализацију - појашњава председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Радове на деоници која је уједно и Улица Јована Цвијића „Путеви Србије“ поверили су ужичким „Путевима“. У локалној самоуправи кажу да ће коловоз бити проширен на седам метара, а измене пројекта предвиђају и градњу кружног тока на раскрсници регионаалног и магистралног пута на Браношевцу.

-Кружни ток ће решити и питање безбедности свих учесника у саобраћају на овом делу. Оно што је посебно важно, на максималан ниво биће подигнута безбедност становника насеља Милановац и Шанац који овим путем и раскрсницом свакодневно пролазе до града - каже Васиљевић.

Захваљујући планираним радовима деоница од Браношевца добиће потпуно нови изглед. На њој је неколико оштрих и непрегледних кривина на успону, док је коловоз годинама у очајном стању, пун је рупа што задаје бројне муке возачима. Нема ни тротоара због чега су у невољи и мештани овог дела града, као и бројни туристи и посетиоци Златара.

-Ради се потпуно нова саобраћајница на постојећој траси, радови су обимни и захтевни а у целости их финансира држава Србија. Због измене пројекта који је пре осам година урађен уз учешће и по захтевима тадашње општинске власти, радови на реконструкцији пута неће бити настављени пре 1. јуна. И поред тога завршетак радова неће каснити, а план је да се реконструисана деоница свечано пусти у саобраћај на Дан општине 1. новембра - каже Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.