Нема стрелаца на три противградне станице

Помаже и општина: Противградна станица у Буковику

Помаже и општина: Противградна станица у Буковику

Противградни стрелци ће и током предстојеће сезоне добијати 4.000 динара месечно за свој рад, а износ накнаде коју им исплаћује Републички хидрометеоролошки завод Србије није се мењао задњих десетак година. Стрелци кажу да је она премала за даноноћну приправност током шест месеци колико траје сезона, па се надају у помоћ општина.

Противградна одбрана стартовала је 15. априла, а противградни кишобран над седам општина југозападне Србије и овог лета биће пун рупа. Радарски центар „Сјеница“ из кога се командује противградном одбраном у овом делу завршио је потписивање уговора са стрелцима. У Новој Вароши свој параф ставило је њих 22 са 11 противградних станица, па ће преостале три станице и ову сезону провести под кључем. Противградна станица у Драглици не ради већ дуже време због нерешених имовинских односа, док станице у Рутошима и Радоињи последњих неколико година немају стрелце.

-И ја сам размишљао да одустанем, али нико други у селу неће да се за мале паре прихвати великог ризика и одговорности. Године су учиниле своје па све теже обављам овај посао. Немам аутомобил и до противградне станице морам пешке. Некада сам стизао за пет а сада не могу ни за петнаест минута, а у овом послу и секунд је сваки важан. Противградна станица треба селу, а мојим отказом престала би са радом- јада се Миливоје Ћировић (69) који са супругом Миљком дуже од две деценије растерује градоносне облаке на небу изнад Дебеље и околних села.

У општинама Нова Варош, Пријепоље, Сјеница, Нови Пазар, Тутин, Рашка и Ивањица овог лета биће активна свега 61 противградна станица од укупно 83. Све је мање мештана који би да се прихвате овог слабо плаћеног посла, па чак 15 противградних станица неће радити јер нема стрелаца.

У Општини Нова Варош кажу да ће и ове године помоћи рад противградне одбране на својој територији. Удружење које окупља стрелце прошле и претпрошле године добило је по 600 хиљада динара помоћи из локалног буџета.

- Стрелци су лане на име помоћи једнократно добили по 15 хиљада динара, а помогли смо и око сређивања објеката на противградним станицама. Слично ће бити и ове године, јер инвестирање у ову област много мање кошта од штете коју за само неколико минута може да направи један градоносни облак. Ово је, међутим, само мањи део онога што последњих година улажемо у развој села и пољопривреде, а укупна средства издвојена за ту намену су позамашна. Само лане асфалтирали смо више од 30 километара сеоских путева- каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

МАЛО РАКЕТА: Противградна одбрана у седам општина југозападне Србије сезону ће почети са 5,7 ракета у просеку по станици, па су поједине општине најавиле да ће куповином пројектила додатно помоћи „небеску артиљерију“ на својој територији.Свака станица би током сезоне требала да има на располагању бар 12 ракета, што је оптималан број.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.