Белоглавог супа са Увца из Турске враћају авионом

Добрили следи дужи опоравак: Волијера на Растокама

Добрили следи дужи опоравак: Волијера на Растокама

Добрила са Увца из Турске се у Србију враћа авионом. На сурчински аеродром "Никола Тесла" слетеће данас око14 сати, а дочекаће је министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Турске Танжу Билгич који ће тим поводом одржати конференцију за штампу.

Након што прође неопходну контролу Добрила ће пут Нове Вароши. Поред ренџера Специјалног резервата природе „Увац“, у њеној пратњи биће и екипа турске националне телевизије која планира да о необичном животу овог белоглавог супа сними документарни филм.

Добрили, младој женки орла лешинара, турски граничари су крајем прошле године спасили живот у гудурама према Сирији. Током опоравка она се одомаћила и није хтела да полети у слободу, па је њен повратак у Србију авионом био једино решење. У организацију транспорта укључиле су се многе институције. Турска национална авио компанија обезбедила је бесплатан превоз белоглавог супа из Урфе до Истанбула, а затим и до Београда.

- Птица ће по доласку на аеродром "Никола Тесла" у Београду прво проћи царинску и ветеринарску контролу, након чега ће директно бити пренета у волијеру Специјалног резервата природе "Увац" на Растокама у којој ће боравити неко време док се не прилагоди и стекну услови за пуштање у природу. Пре збрињавања птице биће извршен ветеринарски преглед, на основу кога ће бити урађен одговарајући извештај, а затим и даље стручно праћење током боравка у прихватилишту све до стицања услова за повратак птице у природу – каже Дарко Ћировић из „Резервата Увац“.

Добрила се испилила у увачким литицама прошлог пролећа и трећи је наш белоглави суп који је последњих година пронађен и спасен у Турској. Добрила је изнемогла најпре нађена 12. децембра на југоистоку Турске, код града Дијарбаира, али се пар дана касније под надзором ветеринара опет винула у небо. Међутим, уочи новогодишњих празника пронађена је опет 120 километара даље лакше повређена, близу границе са Сиријом. После другог опоравка под надзором ветеринара она је пуштена из кавеза али је одбила да одлети у слободу.

Селфи за успомену: Добрила приликом маркирања у кањону Увца

- Турци су је више пута пуштали на слободу, али она се увек враћала као веран пас. Сумњају да ју је сточар који ју је први нашао, кришом држао и хранио код куће. На тај начин ју је припитомио, а она је научила да једе из руке и тражи храну од људи - кажу у Фонду за заштиту птица грабљивица у Београду.

Добрила је то име добила због своје мирноће и умиљатости. Њену благу нарав запазили су биолози још док је била беба.

-Током рада на маркирању супова у кањону Увца приметили су да се изузетно питомо понаша. Добрила је брзо постала миљеница екипе, свима је прирасла за срце,а за успомену направљене су чак и селфи фотографије са њом. Управо њена блага нарав могла би да буде један од разлога њеног упорног одбијања да напусти азил у Турској. До сада нисмо забележили такво понашање код наших „дивљих“ птица- кажу у Фонду.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.