Времеплов (8): Ћуприја на дну Увачког језера

Раја га поправљала кулуком : Мост на Жвалама

Раја га поправљала кулуком : Мост на Жвалама

Преко каменог моста на Увцу, у питомини Жвала и најширем делу клисуре, прелазили су трговачки каравани и кириџије, грабиле војске, јездили коњаници, крадимице реку бродили уходе и бегунци, проводаџије и просци... Уморан и оронуо од бремена векова и терета, последњих деценија служио је само мештанима, чобанима и по којем занесењаку у чари природе.

Спајао је камени лепотан обале све док пуњењем акумулационог језера ХЕ „Увац“(почела с радом 1979. године), није остао под водом.Успомену на дело старих неимара сачувало је неколико фотографија (углавном црно-белих) и ове које објављујемо, а које сам добио од Дарка Ћировића, из Резервата „Увац“. Дело су Мирка Ковачевића (1934), из Београда, професора Архитектонског факултета, аутора монографије о „Хиландару“ и истраживача старих утврђених градова Србије.Уверен сам дa је овековечио још који кутак дивљине, те вирове и брзаке пештерског делије.

- Мост је грађен у XV или XVI веку од камена, имао је три лука од којих су два била на сувом земљишту и знатно мања. Зидан је од тесаног камена, а у унутрашњост је стављан камен трапанац – наводи Вукоман Шалипуровић у књизи „Прилози за историју грађевинарства у средњем Полимљу у XIX веку“ (Институт за историју уметности Филозофског факултета у Београду, 1979).

Успомену на мост преко Увца чувају слике

Истраживач прошлости нашег краја оставио је поколењу запис да је мост на караванском путу Нова Варош – Сјеница знатно оправљен 1850. године, када је Омер-паша Латас наредио велике кулуке на мостовимаа и путевимаа. У устанку 1875. године бунџије су делимично порушили крајњи лук.Од тада више није ни оправљан и служио је само за прелазе пешака.

- Турска војна команда своје граничне трупе на Јавору ставила је под команду гарнизона у Сјеници и снабдевала их сувоземним земљиштем, те јој мост није био ни потребан.Пробијен је и нови пут за Сјеницу од Нове Вароши, који је заобишао мост, тако да је он потпуно препуштен себи и ћуди времена - пише Шалипуровић, користећи изворе и грађу за проучавање изградње камених мостова у Србији, Македонији и Црној Гори..

Овај мост називан је и Лукова ћуприја, јер је изграђен од камених лукова. За време великог поводња и поплаве 1896. године набујали Увац однео је оба приобална лука, па је остао само лук над водом.Сељаци су правили дрвене стубе и пели се на лук и прелазили, а коње нагонили на газ...

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.