На Златару међународни скуп о незаконитом тровању лешинара

За 17 година преко 200 случајева тровања ( Фото: ФБ/ Фонд за заштиту птица грабљивица)

За 17 година преко 200 случајева тровања ( Фото: ФБ/ Фонд за заштиту птица грабљивица)

Незаконито тровање дивљих животиња биће тема међународне радионице која ће од 8. до 10. априла бити одржана у Новој Вароши, а на којој учествују представници стручних организација и државних институција из Грчке, Албаније, Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Шпаније и Србије.

Међународна радионица под називом "Балкански пројекат против тровања" има за циљ да све земље учеснице направе стратегију борбе против тровања лешинара и других животиња, као да понуде решења за повртак угрожених врста птица у њихова станишта. Организатори радионице су Фондација за заштиту лешинара из Швајцарске, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Фондација за заштиту птица грабљивица из Београда, Завод за заштиту природе Србије и „Резерват Увац“из Нове Вароши.

Лешинари су птице грабљивице које стручњаци сврставају у групу најугроженијих птица на свету. Њихове популације свуда су угрожене и углавном се смањују због тровања.

- У последњих 17 година забележено преко је 200 случајева тровања. Друштво за заштиту и проучавање птица Србије недавно је урадило извештај у коме су тачно забележени сви појединачни случајеви тровања. Одговорност за случајеве тровања односи се искључиво на људски фактор, било намерно или ненамерно. Ненамерно тровање изазвано је најчешће неадекватном применом пестицида у контроли популације глодара- каже Урош Пантовић из Фондације за заштиту лешинара.

На скупу у Новој Вароши биће организоване радионице на којима ће се вршити конкретна обука за некропсије и узроковања за токсиколошке анализе. Предавања ће држати представници регионалног министарства Андалузије који имају преко 20 година искуства у борби за заштиту дивљачи од тровања. У Шпанији се преко 30 година ради активно на том проблему и имају посебно развијене структуре које се тиме баве и врло дефинисане протоколе.

Од посебног значаја је то што ће на скупу на Златару учествовати представници са целог Балкана, јер лешинари који лете на висини од 3.000 метара у врло кратком року прелазе из земље у земљу.У Србији су ишчезле чак три врсте лешинара - брадан, црни стрвинар и бела кања, а једина преостала врста је белоглави суп који свој опстанак дугује великим напорима орнитолога и мештана западне и југозападне Србије. Највећа колонија ових птица у нашој земљи је у кањону Увца.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.