Општинске паре медијима широм Србије

Три милиона из буџета дели девет информативних кућа

Три милиона из буџета дели девет информативних кућа

Три милиона динара из касе општине Нова Варош за јавно информисање предложено је да се подели за девет медија из скоро свих делова Србије. Уколико председник општине Радосав Васиљевић својим потписом овери предлог комисије, „Варошким новинама“ ће од тога припасти 900.000 динара, скоро дупло мање него лане, што ће угрозити њихов рад.

Трочлана комисија, у којој су поред представника Општинске управе Милинка Шапоњића још и представници новинарских удружења, новинари Биљана Кузмановић из Ужица и Владимир Илић из Чачка, састала се јуче да размотри 18 пројеката које су ТВ и радио станице, агенције, новине и портали поднели на зимус расписани конкурс. У комисији незванично кажу да су приликом расподеле углавном испоштовали захтев општинског руководства, па ће средства добити и медији за које је у Новој Вароши мало ко чуо.

Према предлогу комисије који ће бити прослеђен председнику општине на сагласност и оверу, 700.000 динара добиће ТВ Прибој, по 350.000 Радио-Златар из Нове Вароши и Глас западне Србије из Чачка, 250.000 ПП Медиа из Пријепоља, 200.000 ТВ „Мелос“ из Краљева, по 100.000 Агенција „Бета“ из Београда и ТВ „Екран Санџак“ из Новог Пазара, док је 50.000 динара опредељено за Удружење слепих и слабовидих из Ужица.

Медији су у првим реаговањима, углавном незадовољни на предложене суме. Негодује се и што ће паре добити они који немају овде своје сараднике, већ долазе повремено и по свом нахођењу, занемарујући у извештавању читаве делатности и области битне за живот грађана и функционисање локалне заједнице.

Сходно одредбама Закона о информисању, коначну одлуку о расподели средстава са образложењем доноси руководилац органа који је расписао конкурс, а на основу предлога комисије. У овом случају то је председник општине. Уколико он уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама закона и конкурса, или да садржи другу очигледну грешку, може писменим путем од комисије затражити да исправи неправилности или грешке и исправи предлог у одређеном року.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.