Опрез: Протеклог викенда чак седам пожара на отвореном

Гореле шуме, ниско растиње, трава... (Фото: илустрација)

Гореле шуме, ниско растиње, трава... (Фото: илустрација)

У протеклих пар дана ватрогасци су гасили чак седам пожара на отвореном широм општине Нова Варош, а горело је у Дрмановићима, Рутошима и Драглици, као и у градским насељима Браношевац и Зебиновац. У Бистрици у је у суботу у засеоку Соколова ватра уништила 25 хектара ниског растиња и шуме . Узрок свих пожара је људски немар, па из Општинског штаба за ванредне ситуације још једном апелују на мештане да током пролећних радова не пале биљне остатке на њивама, ливадама и пашњацима. Паљење нема ниједну корисну сврху, упозоравају надлежни, већ само иде на штету пољопривредним произвођачима, а често је и узрок неконтролисаних пожара који могу имати катастрофалне последице.

У апелу Штаба за вандредне ситуације Нова Варош даље се каже:

Паљењем се развијају високе температуре, чиме се површински слој земљишта претвара у пепео и прашину, коју односе ветрови и спирају кише, тако да нестаје слој најважнији за доношење рода у наредним годинама.

Паљењем се убијају сви живи организми земљишта ( кишне глисте, микроорганизми) који имају незаменљиву улогу у исхрани биљака преводећи биљна хранива из ђубрива у облике приступачне биљкама, врше разлагање органских материја земљишта.

Паљење нема ниједну корисну сврху, већ само иде на штету пољопривредним произвођачима.

ЗАОРАВАЊЕМ се побољшава водни режим земљишта, па та земљишта садрже у време јесењег – зимског орања и до 2.5% више влаге од оних на којима стрњика није заорана
.
Заоравање је мера борбе против корова, тако што се на тај начин провоцира ницање семена корова који се лако униште даљом обрадом.

Заоравањем се враћа земљишту један део оног сто је из њега изнето приносом, најважнија биљна хранива (азот, фосфор, калијум), органска материја, што представља вид слабијег ђубрења земљишта. Лакша је основна обрада земљишта, јер се мање стврдне, па је и знатно мањи утросак горива.

Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака је забрањено Законом о заштити од пожара ( члан 50). Лице које је изазвало пожар дужно је да ватрогасно – спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције у складу с посебним прописом.

Новчаном казном у износу од 10.000 динара казниће се за прекршај физичко лице. А правно лице од 300.000 до 1.000.000 динара.
Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди, у периоду од две године.

Спаљивањем биљних остатака често долази до неконтролисаних пожара на отвореном, који наносе великие материјалне штете и страдање људи.

Штаб за вандредне ситуације Нова Варош

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.