"Дани културе" привукли 1.800 посетилаца

Миљеници публике: Тамбурашки оркестар Дома културе

Миљеници публике: Тамбурашки оркестар Дома културе

 

Квалитетни и разноврсни уметнички садржаји и одлична посећеност обележили су недавно завршену локалну манифестацију “Дани културе”. Током месец дана њеног трајања у Дому културе “Јован Томић” приређено је девет позоришних, музичких, ликовних и филмских догађаја, а пропратило их је 1.800 посетилаца. Организатори су задовољни и финансијским показатељима.

-Када се подвуче црта на релацији зарађено-потрошено, дође се до податка да су овогодишњи културни садржаји током “Дана културе” коштали око 280.000 динара, што је минимални износ обзиром да су Нововарошанима по повољним ценама улазница омогућили да пропрате квалитетне програме- кажу у Дому културе. 

Ако је судити по бројности домаћих поштовалаца културних дешавања, највеће интересовање изазвали су концерт балканске диве Калиопе и представа са репертоара београдског Звездара Театра “Сузе су ОК”, за које се тражила карта више и у којима је укупно уживало преко 800 љубитеља доброг звука и театра. Програм позоришног карактера намењен деци такође је изазвао поприличну пажњу. Реч је о представи “Свет бајки” коју је током два извођења погледало близу 400 малишана.

Одлична посета забележена је и на свечаној академији поводом 50-годишњице успешног рада и постојања Дома културе “Јован Томић”. Овај догађај пропратило је близу 400 наших суграђана. Улазнице су већим делом биле распродате и за концерт нововарошких тамбураша, који су већ традиционално годинама уназад добро пропраћени, док је представу Народног позоришта из Крушевца “И сваки пут као да је први” испратило 280 поклоника театра. Посећена је била и ретроспективна изложба дела фотографија и докумената који сведоче о плодоносном петодеценијском раду овдашњег “храма” културе, док су нешто мањи број посетилаца имале филмске пројекције приказиване током “Дана културе”.


Директорка Дома културе Михрија Хаџић

- Програм манифестације је био конципиран тако да се публици понуде квалитетни и разноврсни садржаји јер су они најбољи мамац за гледалиште. Традиционално су најбоље примљени позоришни и музички програми у извођењу професионалних уметника. Негована и прилично компетентна нововарошка публика и заслужује да се на сцени Дома културе појављује што више афирмисаних стваралаца, али је за њихово гостовање потребно издвојити поприлично новца .Област културе је данас и у много већим срединама од наше на великим искушењима превасходно због мањка финансијских средстава – каже за “Варошке новине” Михрија Хаџић, директорка Дома културе”Јован Томић”.

Она додаје да су публици, међутим, и даље интересантни и програми чију окосницу чине локални уметници и аматери, што је сигнал да би у наредном периоду требало уложити више напора и пара за њихов рад и популарисање.

–Овогодишњи “Дани културе” имали су још две особености – међу посетиоцима је било знатно више млађе публике него лане, као и туриста и комшија из Пријепоља, Прибоја и Сјенице. Зато ћемо у наредном периоду учврстити и проширити сарадњу са Туристичком организацијом “Златар” како бисмо заједнички покушали да унапредимо културни туризам, који је код нас у повоју, а у развијеним туристичким центрима у експанзији – сматра директорка Хаџић.


Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.