Кућна колекција лековитих кристала

Колекција од 50 разноврсних предмета: Драгица Анселми

Колекција од 50 разноврсних предмета: Драгица Анселми

 

Нововарошанка Драгица Анселми се већ готово пуне четири деценије дружи са кристалима, минералима и фосилима. Поседује колекцију од преко 50 разноликих и раритетних примерака. Већину кристала је широм света проналазила и ископавала заједно са својим супругом Ђузепеом, са којим је свила породично гнездо у Швајцарској.

-Љубав према овом необичном хобију наследила сам од свекра и свекрве који су били пасионирани сакупљачи и колекционари – прича за „Варошке новине“ Драгица и додаје : –Имала сам срећу да живим подно Алпа у којима смо проналазили и ископавали неке од најлепших примерака које поседујемо у колекцији. О кристалима, минералима, полудрагом и драгом камењу пуно читамо и истражујемо, имамо доста литературе, а посебна драж је када их, пратећи њихову такозвану „вену“ где су усађени , лично ископавамо. У потрази за појединим примерцима морали смо да се, под пуном опремом, пењемо и на висине од преко 2.000 метара. Овај хоби је напоран и прилично скуп, али невероватно занимљив и динамичан и стално те наново тера да откриваш што више тајни о кристалима и њиховим моћима.


Моћна природна енергија: лек за душу и тело

Драгица и Ђузепе су захваљујући огромној страсти и љубави према кристалима постали светски путници. Обишли су земљину куглу уздуж и попреко и са узбудљивих путовања враћали се са драгоценим , разнобојним и разноврсним „каменчићима“.

-Поседујемо раритетне примерке са простора Америке, Африке, Аустралије, Европе... Сваки кристал је на свој начин интересантан и визуелно привлачан, а о њиховој вредности могу да суде само стручњаци. Наше пријатеље који имају прилику да погледају колекцију импресионирају, рецимо, примерци попут „пешчане руже“, који се у облику овог цвета сами формирају у пустињама Саудијске Арабије. Или као што је прелепи „аматис“ који смо донели из Бразила. И „пирит“ као руда гвожђа је занимљив, а најлепши су они из Америке. Кристале купујемо и на познатим светским сајмовима минерала и кристала. Поједине и мењамо са другим колекционарима, са којима се, иначе, и упознајемо, дружимо, размењујемо знања и искуства – прича Драгица.

Она наглашава да кристале, међутим, не сакупљају само колекционари, већ и људи који познају њихове моћи.

– Кристали имају своју природну енергију коју могу да пренесу на наш простор и организам. Све наше негативне емоције у простору трансформишу и враћају нам их у позитивном облику. Они нису лекови, али дужом и правилном употребом могу да побољшају здравље људи. У свету, посебно Русији, све је популарнија кристалотерапија, која је посебна наука и помаже нам да боље разумемо себе и природу и да живимо у складу са њом. Кристали такође могу и да елиминишу радијацију и електромагнетно зрачење, а доказано је да утичу на смањење стреса. Тако ћилибар олакшава деци раст зубића, а розе кварц је одличан у борби против главобоље – каже Драгица Анселми , која је, иначе, рођена Нововарошанка, и последњих година, након одласка у пензију, више времена проводи у свом завичају.

Свака породица би требало да има своју малу „кристалну апотеку“ са бар десетак „каменчића“ различитих својстава и дејстава, сматра наша саговорница.Мала кристална апотека, додаје, свакако би поправила и радну атмосферу у фирмама и установама.

–За опуштање и релаксацију би ваљало унети неки зелени или љубичасти кристал, розе каменчићи нам преносе љубав, за стрес је добар неки жути камен попут „цитрина“, а за проток енергије пак црвени кристал – појашњава Драгица којој је жеља да у свом родном граду приреди изложбу своје кристалне колекције како би њену лепоту могли да виде Нововарошани.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.