Угинуо белоглави суп, сумња се на тровање

Пронашли га у Рутошима после дојаве грађана (Фото: Резерват

Пронашли га у Рутошима после дојаве грађана (Фото: Резерват

Белоглави суп који је пронађен прошле седмице у Рутошима вероватно је отрован, али тачан узрок угинућа утврдиће обдукција. Резултати токсиколошких анализа које ради Ветеринарски факултет у Београду биће познати у наредних неколико дана, а уколико се потврде сумње то ће бити прво тровање ових птица у Србији у последњих десетак година.

На основу пријаве грађана чувари Резервата "Увац" пронашли су изнемоглог белоглавог супа на једној ливади крај локалног пута. Према њиховим речима ради се о зрелијој птици, која вероватно већ има и потомство.

-Белоглави суп је пронађен у јако лошем стању. Хитно је пребачен у Чачак код надлежног ветеринара који му је испрао желудац и подвргао га лечењу, али му на жалост није му било спаса. Све указује на то да је птица отрована. У тренутку када смо га пронашли орао је већ испровраћао цео садржај желудца и почео да повраћа крв, што су главни симптоми. Није било физичких повреда, попут прелома крила и слично – каже за „Варошке новине“ Стево Радовановић, чувар природе у Резервату “Увац”.

Случај је пријављен инспекцији која ће покушати да утврди околности под којима је страдала птица. Након овога, чувари су обишли цело подручје Специјалног резервата и колонију белоглавих супова у кањону Увца, али није пронађена више ни једна угинула нити изнемогла птица.

Тровања су чест узрок страдања орлова лешинара. Србија је међутим једина земља у Европи у којој живе белоглави супови а у којој у последњих десетак година није било тровање ових птица.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.