Лане мање случајева породичног насиља него пре

У 2018. евидентирано 46 жртава породичног насиља (Фото. Илустрација)

У 2018. евидентирано 46 жртава породичног насиља (Фото. Илустрација)

 

У Центру за социјални рад у Новој Вароши лане је евидентирано 46 жртава породичног насиља, што је за десетак случајева мање у односу на 2017. Жртве су углавном жене које су унутар породичног дома трпеле тортуру супружника односно партнера.

У свим евидентираним случајевима породичног насиља изречене су хитне мере забране приласка починиоца и прекида комуникације са жртвама. Спроведено је и десетак исељења, а поднето је 12 кривичних пријава.

-Ово је прва година након дужег периода у којој је забележено мање породичног насиља. Повољнија статистика ефекат је нове законске регулативе у овој области, као и боље сарадње и координације свих релевантних служби и институција. О овом проблему се у јавности све више говори, а жртве насиља су данас охрабреније да пријављују психичку или физичку тортуру у сопственом дому. Код њих расте и свест о томе да је насиље неприхватљиво, као и да их закон штити – каже директорка Центра за социјални рад Јелена Лековић.

Алкохолизам, сиромаштво и патолошка љубора су најчешћи су узроци породичног насиља, а статистика показује да је насилника подједнако у селу и граду, као и да нема строгих правила када је у питању њихов образовни и сваки други статус. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.